Nevyvážená strava, fastfoody, stres. To je jen něco z mála faktorů, které mohou za zvyšující se počty nemocných se žlučníkem, žlučníkovými kameny nebo střevními poruchami. Samozřejmě jsou věci, které neovlivníme, jako je genetická dispozice, věk a pohlaví. Ty totiž také v tomto případě sehrávají důležitou roli. Přesto a nebo právě proto je dobré vědět, co obnáší žlučníková dieta. I vy se totiž můžete dostat do situace, kdy budete muset tímto způsobem změnit svůj jídelníček.
I přestože je dieta určená právě nemocným nebo pacientům po operaci žlučníku, vhodná je pro každého. Dokonce bych řekla, že stravování touto formou je přímo nutností, pokud se chceme dříve nebo později vyhnout problémům se zdravím. Až budete v pořádku a budete moci jíst opět vše, ani se vám třeba nebude chtít.
Žlučníková dieta spočívá především v omezení spotřeby tuku, kořeněných a smažených jídel. Je potřeba dodržovat určitá pravidla ve stravování. Samozřejmě je nutné vyvarovat se některým jídlům a některým dát naopak přednost.
Co jíst či nejíst:
Maso a uzeniny:
NE – obzvláště tučné vepřové a hovězí, bůček, tučné salámy, klobásy
ANO – libová masa, vnitřnosti, nízkotučné šunky
Ryby:
NE – losos, sardinky, makrely, tuňák v oleji
ANO – treska, filé, tuňák
Mléčné výrobky:
NE – tučné výrobky, smetanové jogurty, tučné sýry, tvarůžky
ANO – nízkotučné sýry a výrobky
Vejce:
NE – vejce, tatarské omáčky
Polévky, omáčky:
NE – tučné vývary, tučné a máslové omáčky
ANO – netučné vývary
Nápoje:
NE – káva, perlivé nápoje, alkohol
Pečivo:
NE – čerstvé pečivo, sladké pečivo, smažené pečivo
ANO – celozrnný a pšeničný chléb
Sladkosti:
NE – oplatky, čokolády, zákusky, dorty
ANO – třtinový, hroznový cukr, med
Ovoce:
NE – švestky, hrušky, jablka, kokos
ANO – jablka bez šlupky, banány, citrusové plody
Zelenina:
NE – cibule, paprika, sója, zelí, luštěniny
ANO – cokoli ostatního
Koření:
NE – ostré koření, pepř, chilli, hořčice
ANO – skořice, anýz, kmín, bobkový list, rajský protlak
Tuky:
ANO – olivový olej, margaríny na mazání, máslo
Obilniny:
ANO – ovesné vločky, mouka, rýže, těstoviny
Zapomeňte také na veškerá smažená jídla!
Je důležité si uvědomit, že při dietě nejde jen o to změnit samotný jídelníček, ale celý proces stravování. Základními pravidly jsou:
- 4 až 6 jídel denně
- menší porce
- po 17. hodině už raději nejíst
- nezapomínejte, že také stres má vliv na vaše žaludeční problémy, snažte se proto zůstat v klidu a zbytečně se nenervovat
Jestliže budete pečlivě dodržovat všechny tyto zásady, uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe.