Tento zázračný kořen je jedním z nejoblíbenějších koření světa. Můžete jím léčit nemoci, posílit svou imunitu, dodat jídlu výjimečnou chuť nebo třeba odhánět zlé duchy. Zázvor je taková multifunkční věc, která by rozhodně neměla chybět ve vaší kuchyni.
Zázvor Foto: Tereza Habešová, Topzine.cz
Se zázvorem se dá dělat ledacos. Čerstvý jej můžete například použít při výrobě marmelády nebo z něj uhttps://www.topzine.cz/wp-admin/post.php?post=220973&action=editvařit zdravý nápoj. V sušené podobě toto koření využijete především při pečení různých sušenek či perníčků a pokud si chcete vlastnoručně vyrobit zdraví prospěšné bonbony, můžete na kousky nakrájený zázvor kandovat v cukerném roztoku a poté ho obalit v cukru. Nikdy to ovšem se zázvorem moc nepřehánějte, příliš velká dávka totiž nemusí prospět vašemu žaludku.
Zázvor jako lék
Zázvor především pomáhá při různých zažívacích potížích, například při nevolnostech, pálení žáhy nebo plynatosti. Látky v něm obsažené totiž zvyšují tvorbu trávicích šťáv a neutralizuje kyseliny. Zázvor je také dobrý na různé druhy závratí a při cestovní nevolnosti.
Má protizánětlivé a analgetické účinky, tiší tak svalovou bolest nebo ulevuje při zánětech kloubů. Velmi často je také používán jako preventivní opatření proti chřipce a nachlazení a pomůže i tehdy, když už jsme nemocní. Zmírňuje bolest hlavy a pozitivně působí proti stresu a napětí. A jako by toho nebylo málo, také dokáže zpomalit některé druhy rakoviny.
Jak na něj?
Na nachlazení je dobrý zázvorový čaj. Připravíte ho zalitím mletého zázvoru vařící vodou. Zázvor má sladce kořeněnou chuť s nádechem citronu a může se zdát mírně štiplavý na jazyku. Používá se při pečení nebo ochucování masa, je dobrý do salátů, kečupů, sójových omáček nebo do různých smažených jídel.
Foto: Tereza Habešová, Topzine.cz
Výborné jsou i nápoje z tohoto kořene, ať už již zmiňovaný čaj nebo zázvorové pivo či zázvorová limonáda. Dá se použít i do různých likérů. Zázvor podporuje chuť k jídlu a nejen k němu. Působí totiž i jako účinné afrodisiakum. Stačí nastrouhat 150 g čerstvého zázvoru a nechat jej 14 dní louhovat v půl litru vodky.
Jak by měl takový správný zázvor vypadat?
Až příště půjdete na nákup, pozornost věnujte především jeho váze a slupce. Mladý kořen poznáte podle hladké slupky, celý kořen by měl být pevný a poměrně těžký. Starší kousky mají vláknitější strukturu a jsou lehčí. Rozhodně neberte ty kusy, které jsou vysušené a na koncích se rozpadají.
Zázvor je zázračnou potravinou, která si rozhodně zaslouží pozornost. V dnešní době zázvor můžete najít i v kosmetice, přidává se i do různých výživových doplňků či léků na posílení imunity. A na Filipínách se jím dokonce odhánějí zlí duchové.