Pomalu, ale jistě k nám přichází zima. A tak už vyndáváte šály z šuplíků a natahujete rukavice. Ty vás sice ochrání před mrazem, ale co všechny ty bacily, co poletují kolem? Co vás ochrání před nimi? Abyste se ubránili jejich útokům, potřebujete se pořádně nadopovat vitaminy, především vitaminem C. A nemusíte polykat tabletky z lékárny, existuje mnohem zdravější a chutnější varianta.
Zdroj: Topzine.cz, Matrin Kroa
Dva pomeranče denně
Trpíte v zimním období na časté chřipky a nachlazení? Snadnější a mnohem příjemnější je jim předcházet než je pak léčit. Pomohou vám s tím pomeranče a klementinky. Jejich šťavnatá dužina obsahuje řadu cenných látek, především již zmíněný vitamin C (45 mg/100 g), ale také provitamin A, vitaminy B a pektin.
Pomeranče stojí na třetím místě v obsahu céčka, jsou hned za černým rybízem a kiwi. Plod o váze 180 g obsahuje přibližně 70 mg vitaminu C, což odpovídá zhruba doporučené denní dávce tohoto vitaminu. Není ale vůbec na škodu si každý den dopřát alespoň dva kousky.
Citrusová rodinka
Někdo říká, že citrusy pocházejí z jihovýchodní Asie, jinde se zase dozvíte, že jsou z jižní Číny, podle dalších jsou z Indie či z Íránu.
Pěstovaly se už ve starověku a člověk využívá jejich vlastností téměř 4000 let. Existuje hned několik řad odrůd. Všichni jistě znáte citróny, pomeranče, mandarinky a grapefruity. V supermarketech jste ale nedávno začali objevovat i pomela, křížence pomeranče a grapefruitu, polodlouhé pomeranče, kumquaty a mandoru, která vznikla zkřížením mandarinky a pomeranče.
Ilustrační foto, Zdroj: Topzine.cz, Martin Kroa
A nesmím také zapomenout na limety, blízké příbuzné citrónů, jež mají velmi aromatickou dužinu a používají se k ochucení šťáv, koktejlů a různých pokrmů.
Účinky citrusů
Co nám pravidelná konzumace citrusů přinese? Podporují imunitní systém, posilují vazivové tkáně, díky citrusům budou vaše vlasy a nehty vypadat lépe. Posilují krevní cévy, pomeranče obsahují draslík, který snižuje krevní tlak. Stimulují tvorbu žaludečních kyselin a šťáv, omezují krvácení dásní, podporují látkovou přeměnu v buňkách a správnou funkci střevní mikroflóry. Také se konzumují při odtučňovacích kúrách. Takže se dá říct, že jsou takovým zázračným ovocem.
Ne vždy nám ale mohou pomoci. Někdo může být na citrusy alergický. U takových lidí se po požití citrusů může objevit kožní vyrážka, dýchací potíže a migréna. Velké množství citrónové šťávy nám může i poškodit zubní sklovinu. Řiďte se tedy vždy pravidlem všeho s mírou.
Pár citrusových rad
Jak si takový pomeranč či jakýkoli jiný citrus správně vybrat? Rozhodně by neměl být měkký, právě naopak. Měl by být k poměru své velikosti dostatečně těžký, podle toho poznáte, jestli obsahuje dost šťávy. Pokud citrus oloupete, je dobré ho zkonzumovat co nejdříve, protože po odstranění kůry rychle vyprchává vitamin C.
Jestli chcete, aby vám vaše citrusy vydržely dlouho čerstvé, ponořte je do nádoby s vodou, kterou ale denně vyměňujte. A pokud nechcete použít celý citron najednou, propíchněte ho vidličkou, nežli abyste ho rozkrajovali. Takto vydrží mnohem déle čerstvý.