Je důležité si přiznat, že vybavení kuchyně není jen věcí zvyku. Ano, skutečně vaše babička, vaše matka, dokonce i vaše sestra mohly úspěšně používat sadu nožů, které máte v kuchyni, a přesto se s nimi vy můžete vždy pořezat, třikrát vám mohou spadnout před samotným zaříznutím a nakonec byste dopadli líp, kdybyste použili tupý příborový nůž. Je to jako se zahradou – dvoumetrovému se nebude s rýčem pro trpaslíky zrovna pěkně pracovat. Proto se nebojte investovat.
Magnetická lišta na nože, Zdroj: scheren-messerschleiferei.de
Nemusíte se hned vrhat do závratných investicí. Značkové zboží neznamená, že vám bude plně vyhovovat. Hlavní je si všechno vyzkoušet, osahat, popřemýšlet, jestli nemáte doma lepší, a potom se vrhnout do víru nakupování.
Nůž je vaše kouzelná hůlka
Když už mluvíme o nožích, není vůbec od věci respektovat jejich původní určení. Sice můžete dle libosti a rozmaru steakovým nožem krájet chléb, ale asi se to na výsledku odrazí. Možná i na vašich rukách… Nemusíte si hned kupovat celou sadu, vemte si pro začátek třeba jeden rádobyuniverzální, který vám hezky padne do ruky, uspokojuje vaše estetické cítění a má více možností využití.
Hned za splňováním vašich nároků a příhodné ergonomie stojí s velkým vykřičníkem ostrost. Tupý nůž můžete hodit rovnou do koše. Akorát byste hazardovali se svým zdravím – a v době počítačů opravdu není bezvýznamné vlastnit všech deset prstů. Ještě před tím, než však tupý nástroj vyexpedujete do popelnice, zvažte, jestli se nevyplatí koupit si brousek či ocílku.
Brousek, či ocílka – to je oč tu běží, Zdroj: tescoma.cz
Co je lepší? Z hlediska amatéra hlasuji pro brousek. Je zde vysoká pravděpodobnost, že se vám podaří naostřit nůž a zůstat při tom celí. Kuchyňští rozmlsanci ale určitě budou stát za ocílkou. Cenově je to víceméně doslova fuk. Ocílka však chce onen grif, který je radno trénovat velmi pomalu a zodpovědně.
Jak je to s vařečkami?
Když dnes necháme všechna pravidla, předpisy a popisky stranou, je opravdu nejdůležitější, jak se vám s čím dělá. I vařečky mají různá určení. S jednou se má hníst těsto, s jinou míchat pudink a tak dále. Jen praxí však vykoumáte, jestli to vážně jde tak, jak to jít má.
Proto si nepřipadejte divně, když ani po měsíci nemůžete přijít na to, jak proboha zahlou obracečkou zamíchat čínu. Možná to chce jen dřevěnou vidlici! Třeba se bude leckterý šéfkuchař chytat za hlavu, ale pro domácí vaření je přece hlavní výsledek. Tedy nezničená kuchyň a nezmrzačený laik.
Výběr je široký, Zdroj: tescoma.cz
Ani výběr vařeček nepodceňujte. Oválnou pomůckou se vám bude špatně míchat krupičná kaše a hranatou jen s velkou námahou utřete pomazánku. Také plně nespoléhejte na módní trendy. Jestli se vám víc zalíbí dřevo nebo jiný materiál je jen na vás. I kovové nástroje mohou být vaší volbou, s těmi však opatrně na teflonu.
Buďme flexibilní
Dřevěné trestací nástroje jsou sice poměrně široce využitelné, někdy je ale raději nahraďme. Když není po ruce ruční mixér, velmi dobře ho v menším rozsahu zastoupí metlička. Chcete-li šlehací metla. Samozřejme po vás nechci, abyste šlehali bílky ručně, ale třeba promíchat tekuté těsto nebo i vajíčka s ní jde lépe než vidličkou.
Dobře si rozmyslete, jakou velikost si pořídíte. Menší snadno rozšleháte již zmíněná vejce v hrnku či talíři. S větší zase hezky smícháte suroviny na buchtu v míse.
Metlička musí padnout do ruky, Zdroj: image01.otto.de
I zde máte na výběr mezi klasickou kovovou, nebo silikonovou. Bohužel musíte sami vyzkoušet. Ačkoliv v mém okolí silikonové zbožňují, já z ní zrovna na větvi nebyla.
Užijte si vaření!
Co je ale ze všeho nejdůležitější? Měli byste si své představení v kuchyni užít! Těch pár počátečních nezdarů jistě lépe zvládnete s oblíbenou hudbou, kterou si budete pobrukovat, než v trapném napjatém tichu.
Vaření je opravdová relaxace zejména tehdy, když všechny dobré rádce a všeuměly vystrnadíte za dveře! Pro rady si choďte, to jistě, někdy je však načase najít svou vlastní cestu. Byť napoprvé nedoběhnete až tak úspěšně do cíle. Kdo ví, třeba najdete novou zkratku!
Kuchyň je vaše jeviště, Zdroj: lederle.de