Při náhodných kontrolách restaurací, hospod, obchodů a stánků prodávajících alkohol, přichází SZPI na vzrůstající výskyt pančovaného alkoholu.
Zdroj: Shutterstock.com
Stále častěji se pracovníci kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce setkávají při svých rutinních kontrolách s falšováním alkoholických nápojů a to u především zavedených značek. V praxi dochází k tomu, že alkohol neobsahuje procento alkoholu, jaké je uvedeno na jeho etiketě.
„Jde o významný problém, na který v důsledku doplácejí spotřebitelé, kteří platí za něco, co neočekávají a nechtějí. Tento problém má však také významný negativní dopad i na korektní podnikatelské prostředí,“ řekl již před rokem ministr zemědělství Marian Jurečka. A problém je stále aktuální.
Největším problémem těchto nepoctivých lihovin je, že je běžný spotřebitel nedokáže poznat, k jejich odhalení dochází až při zmíněných kontrolách.
„V řadě případů není spotřebitel schopen chránit své oprávněné zájmy sám. Proto chci všechny ujistit, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce je připravena i nadále využívat všech dostupných prostředků k odhalování potravinových podvodů,“ řekl ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.
Níže naleznete konkrétní případy lihovin a podniků, u kterých došlo během posledního roku k odhalení.
TULLAMORE D.E.W. IRISH WHISKEY
Místo kontroly: Restaurace Moravská chalupa, Šlapanice
Druh závadnosti: Lihovina obsahovala méně etanolu, než bylo uvedeno na obale.
FERNET STOCK CITRUS
Místo kontroly: Restaurace Moravská chalupa, Šlapanice
Druh závadnosti: Lihovina obsahovala méně etanolu, než bylo uvedeno na obale.
GRANT´S BLENDED SCOTCH WHISKY
Místo kontroly: Restaurace Stararena, Praha 9 – Vysočany
Druh závadnosti: Obsah etanolu ve výrobku byl nižší, než bylo uvedeno na obale. Vzorek k laboratornímu rozboru byl odebrán z načaté láhve, která měla nečitelnou etiketu s českými popisky.