Státní veterinární správa objevila v kuřecím mase z Polska, jež se v České republice prodává, polyfosfáty. Přestože je maso již prošlé, některé české domácnosti jej pořád můžou mít doma zmražené.

Zdroj: Shutterstock.com
Informoval o tom tiskový mluvčí veterinární správy Petr Pejchal. Polysfosfáty zadržují v mase vodu, takže je v něm více tekutin a méně bílkovin. Jde tak o klamání spotřebitelů. „Chlazené maso již bylo prodáno a je po datu spotřeby. Nelze však vyloučit, že ho někteří lidé mohou mít doma zamražené,“ dodal Pejchal.
O potrestání obchodní společnosti z Holešova na Zlínsku, jež polské maso dodává, rozhodne správní řízení. Firmě hrozí pokuta až milion korun.
Státní veterinární správa navíc ve dvou obchodech na Zlínsku zkontrolovala další kuřecí maso dodávané touto společností, výsledky ale ještě nejsou známy.
Prošlé maso se dá ještě vrátit
Pokud spotřebitelé toto maso ještě mají, můžou jej vrátit do obchodu, a to i přesto, že je již prošlé. A co na etiketě inkriminovaného masa najdete za popis?
Kuřecí čtvrtky chlazené, třída jakosti A, PL 24174302 WE, INTER-NATURAL Krzysztof Wiewióra 43-300 Bielsko-Biala Rychlińskiego 30/4, datum výroby 7. 3. 2016, datum použitelnosti 12. 3. 2016, šarže č. 554.