Historické centrum Českého Krumlova je krásné. Cenově se zde většina podniků blíží klasickému standardu, jen pár připomíná centrum Prahy. Já zamířil do jedné z těch cenově přijatelných.
Původní zástavba z přelomu 13. a 14. století ukrývá nespočet hospod a restaurací. V sezóně je téměř nemožné sehnat v některé z nich prázdné místo. Když ale do Krumlova vyrazíte v listopadu, všechny podniky zejí prázdnotou a člověk si může vybrat, kam si sedne.
Posezení u krbu neodoláte
Vchod do Švamberského domu je schován v jedné z mnoha krumlovských uliček. Vedle dveří plápolá louč, osvětlující stojan s jídelním lístkem. Jakmile do podniku vejdete, ucítíte oheň. Ano, je zde otevřený krb. Nachází se v kuřácké části a podle mě do místnosti naláká i velké množství nekuřáků.
Při mé návštěvě v krbu plápolal jen malý ohýnek a i tak mi bylo teplo. Neumím si představit, jaké vedro zde musí být při velkém ohni.
Krb je součástí kuřácké části restaurace, Foto: Ondřej Hartman, Topzine.cz
Obsluha přišla takřka okamžitě, takže jsem měl jen málo času pokochat se interiérem. Gotický styl architektury, na zdech visí staré zemědělské náčiní, vše je dřevěné, kamenné, prostě žádný umělý materiál (krom nutného osvětlení, látkových prostírek a podobně).
Česká kuchyně a originální pivo
Jídelní lístek nabízí tradiční česká jídla, ale zabrousí i do světa (salát s mozzarellou). Točí zde, kromě budějovického Budvaru, také místní klasiku Eggenberg, což je pro Pražáka, který se musí potýkat se všude přítomnými europivy, hotový zázrak. Pivo je hutné a má plnou chuť. A černý Eggenberg, to je teprve lahůdka! Ale pozor, velké pivo se zde čepuje v pintách, malé pak znamená dva decilitry.
Polévky se zde podávají v chlebu. Do tohoto prostředí si neumím ani nic jiného představit. Mnou zvolená česnečka byla silná, v polévce dokonce plavaly plátky čerstvě nasekaného česneku.
Interiér Švamberského domu, Foto: Ondřej Hartman
Z jídelního lístku jsem měl dále možnost ochutnat tradiční guláš a kuřecí steak s pepřovou omáčkou s česnekovými plátky brambor. Maso v guláši nebylo nejměkčí, jaké jsem kdy jedl, ale měkké bylo dost. Omáčka byla výborná a domácí nadýchaný švamberský knedlík (připomínal mi hybrid mezi karlovarským knedlíkem a hrníčkovým knedlíkem) neměl chybu.
Pepřová omáčka u kuřecího steaku byla vynikající. Čerstvý pepř jí dodával říz, konzistence byla tak akorát a chuť byla dokonalá. Dávám si pepřovou omáčku často, ale tahle mi chutnala ze všech nejvíc.
Co dodat na závěr?
V neposlední řadě musím pochválit obsluhu. Příjemný chlapík, rychlý a dokonce mi přinesl čistý příbor, když zaslechl, jak mi spadl nůž na zem.
Až někdy navštívíte Český Krumlov (a to vám vřele doporučuji) pokuste se neminout Švamberský dům. Nevím, jak během sezóny, ale mimo ni je zde klidné posezení a rychlá obsluha. Kvalita jídel je ale určitě stejná i v létě.
svamberskydum.cz
Adresa:
Soukenická 35, Český Krumlov
Otevírací doba:
Restaurace 10:00 – 22:00
Celkové hodnocení:
Jídlo: 4**** Atmosféra: 4**** Obsluha: 5*****