Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Známe zdravá a trendy jídla, která vás budou bavit. Inspirujte se našimi tipy

FOTO: Kuskus se zeleninou a sýrovou omáčkouJíst zdravě neznamená jíst nudně. Pokud patříte mezi ty, kteří si vždy najdou výmluvu, aby si mohli dát párek s hořčicí, přečtěte si, jak se stravovat zdravě, chutně a hlavně chytře.

FOTO: Kuskus se zeleninou a sýrovou omáčkou

Kuskus si můžete připravit se sýrovou omáčkou a zeleninou, nebo přidat oblíbený druh masa. Foto: Veronika Chvátalová, TOPZINE.cz

Udělejte jednou něco jinak, třeba právě v tom, že zařadíte do svého jídelníčku věci, které jste nikdy neochutnali. Poděkují vám vaše zažívání i chuťové pohárky.

1. Řecký jogurt

Řecký jogurt je tužší a kyselejší než klasické jogurty. Má také o 5 gramů více proteinů. Pokud chcete jogurt s jedinečnou chutí a vlastnostmi tvarohu, vyzkoušejte právě ten řecký, který se dnes běžně prodává ve většině hypermarketů. Dejte si ale pozor na to, aby zemí původu bylo opravdu Řecko. Jogurt se hodí ke snídani i svačině, nebo z něj můžete připravit tzatziki či lehký dezert.

2. Vícezrnné pečivo

Vícezrnné a celozrnné pečivo je základem pro správné stravování. Je chutnější než obyčejné tukové rohlíky, které navíc obsahují pouze prázdné kalorie a velké množství soli. Vyhledávejte také výrobky z lněného semínka, které obsahuje vitamín B a působí tak blahodárně i na vaše srdce.

Váš žaludek vám poděkuje také za pravidelnou konzumaci pečiva s ovesnými vločkami a moukou z ječmene, prosa nebo žita. Nejlepší možností je upéct si vlastní chléb podle chuti.  Při domácím pečení máte kvalitu surovin zaručenou.

3. Agáve

Ano, jedná se o rostlinu, ze které se vyrábí tequilla, a ta není zrovna doporučována odborníky pro zdravý životní styl. Sirup z agáve je však zdraví velmi prospěšný. Má hutnou konzistenci a je o něco sladší než med.

Zajímavé je, že má nízký glykemický index, takže se vám nezvedne hladina cukrů v těle  jako po klasických bílých kostkách.  Navíc stačí použít o třetinu méně sirupu než klasického rafinovaného cukru, abyste docílili stejně sladké chuti. Jedinou nevýhodou sirupu z agáve je malá dostupnost a vysoká cena.

4. Ovesná kaše

Ovesná kaše je velmi jednoduchá na přípravu a je skvělou volbou pro rychlou snídani. Teplým jídlem nastartujete metabolismus a zasytí vás na delší dobu. Ovesné vločky snižují hladinu cholesterolu v krvi a obsahují důležité proteiny.

Kaši si můžete dochutit medem, nebo výše zmíněným agáve sirupem. Nebojte se přidat také čerstvé ovoce a špetku skořice, abyste dodali jídlu šmrnc.

5. Bezlepkové výrobky

V dnešní době se objevuje stále více lidí alergických na lepek. Také v České republice počet nemocných stoupá, a proto se rozrůstá nabídka bezlepkových výrobků. Dnes je  k dostání například i bezlepková směs na pečení chleba, a tak si mohou na domácím pečivu pochutnat i alergici.

Mezi bezlepkové potraviny patří například speciální těstoviny, mouka či pečivo. Tyto produkty si můžete koupit, i když nejste citliví na lepek. Nevýhodou může být, že zboží je stále výrazně dražší než klasické výrobky. Cena se ale vrátí v podobě spokojeného žaludku a nově nabyté energie.

6. Kuskus

Kuskus je vlastně obyčejná tvrdá pšenice, spařená a tvarovaná do kuliček. Přestože je lehký, dodá vám energii a zasytí vás díky velkému množství vlákniny.

Čtěte také: Recept na Špagety Agio Olio e Peperoncino

Kuskus si můžete připravit jako přílohu, hlavní jídlo, salát nebo dezert. Můžete jej upravit naslano i nasladko, obě varianty chutnají skvěle.

7. Pohanka

Pohanka je velmi starou obilninou. Pochází ze střední Asie, a postupně se rozšířila do Evropy.  Pohanka je důležitým zdrojem cholinu, který regeneruje jaterní buňky. Najdeme v ní také rutin, důležitý pro pružnost cév.

Pohanka a pokrmy z ní připravené pomáhají při léčbě vysoké hladiny cukru v krvi, při žaludečních vředech nebo při dlouhé a silné menstruaci.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Známe zdravá a trendy jídla, která vás budou bavit. Inspirujte se našimi tipy