Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Restaurace PI-JEZ-PI Plzeň: Dopřejte si výborný steak za přijatelnou cenu

Redakce

Redakce

16. 11. 2011

FOTO: Kotleta s brambory na loupačku a restovanou cibulkouChcete-li se v Plzni velice dobře najíst, utratit odpovídající množství finančních prostředků a posedět v lehce designovém prostředí moderní restaurace, vyzkoušejte PI-JEZ-PI.

FOTO: Kotleta s brambory na loupačku a restovanou cibulkou

Kotleta s hořčičnou omáčkou, Foto: Šárka Gebhardtová, Topzine.cz

Restauraci PI-JEZ-PI najdete na Americké třídě – na jedné z hlavních plzeňských tepen, jejíž okolí je ze všech stran obsypané uličkami plnými konkurenčních restaurací, hospod, klubů, bister a rychlého občerstvení povětšinou nevalné kvality.

Příjemný interiér hyzdí LCD obrazovky

Interiér restaurace laděný do odstínů dřevěné hnědé a champagne se veze na vlně aktuálně moderní jednoduchosti v designu a působí čistě, jasně a teple.

Hyzdí jej jediné – velké LCD obrazovky, které postrádají smysl. Mimo to, že vám takzvaně „tahají oči“, atmosféru žádným způsobem netvoří a nezpříjemňují, jelikož na nich pouští MTV bez zvuku. Venkovní zahrádka s vyhřívanými sloupy nemá chybu v zimě a potěší obzvláště v létě.

Menu je sázkou na jistotu

Mezinárodní menu restaurace nabízí rozumný počet jídel plus speciální dobroty k pivu a nabídku steaků. Všechna jídla, která jsem ochutnala se z devadesáti procent vyznačovala nadprůměrnou kvalitou a  poctivou kuchařskou prací.

Jídla netvoří „něco“ a příloha (např. řízek a hranolky, „smažák“ a brambory apod.), jak je v Čechách dobrým zvykem. Naopak, jedná se o promyšlená smysluplná kompaktní jídla, navíc v příznivé cenové kategorii odpovídající poměru cena-výkon.

Výborné domácí těstoviny i steaky

Při své první návštěvě jsem ochutnala domácí tagliatelle s kuřecím masem a hříbkovou omáčkou a steak medium red s bramborovým pyré. Ať už jsem se snažila najít chybu sebevíc, nenašlo se nic, co by se dalo vytknout.

Co se steaků týká, pro člověka neznalého jejich různých druhů si v menu přichystali lákadlo v podobě celé stránky s obrázky steaků a vysvětlením, z jaké části hovězího dobytka váš potenciální steak pochází a co jej charakterizuje (zda je to hladká svalovina či má nějaké šlachy jako krkovička, jakou má chuť a tak dále).

FOTO: Obrázky steaků pro lepší představu

Obrázky steaků pro lepší představu, Foto: Šárka Gebhardtová, Topzine.cz

Při další návštěvě jsme ochutnali kotletu pečlivě a dlouho naloženou v hořčičné marinádě cibulovými brambory na loupačku. Ve skutečnosti byla cibulka opečená na výpeku z masa a položená na kotletu a brambory klasické na loupačku, nic to ovšem nezměnilo na skutečnosti, že jídlo chutnalo výtečně.

Moje poslední degustace bohužel nedopadla nejlépe. Objednala jsem si krkovičku s bramboráčky a domácím zelím, jelikož tyto tři sami o sobě chutné věci mohou dohromady aspirovat na extra komplexní jídlo, ve kterém se všechny ingredience vzájemně doplňují. Maso připravili pánové kuchaři precizně, ostatně jako všechna masa, která jsem zde ochutnala.

Domácí kysané zelí bylo skutečně „domácí“ (naložené dle vlastní receptury) a krásně kyselé, čehož je potřeba si v českých restauracích vždy považovat, jelikož mnohé stále nabízejí pouze iluzi domácích pokrmů a s klidem za ně vydávají prefabrikované produkty.

Velkým zklamáním byly bramboráčky. Připomínaly zelený kus mdlé placky, nekřupaly, nevoněly, chutnaly plytce a chyběl jim jakýkoliv náznak dochucení, včetně základního koření jako majoránka, trocha česneku a sůl.

FOTO: Krkovička se zelím a bramboráky

Krkovička se zelím a bramboráky, Foto: Šárka Gebhardtová, Topzine.cz

Po přednesení mých výtek servisu, který v tu chvíli získal v obličeji stejnou barvu jako bramboráčky, mi donesli jako omluvu pochutinu, již nazývají Prase v sádle.  Tento pokrm můžete dovést k dokonalosti, dáte-li si jej s cibulkou a chlebem. Ovšem člověka potěší více, dá-li si tuto pochutinu dobrovolně k dobrému pivu, než když ji obdrží jako kompenzaci za nepovedené jídlo či jeho část.

Suma sumárum

PI-JEZ-PI považuji za jednu z nejkvalitnějších plzeňských restaurací, kde si umí výtečně poradit zejména s masem. Koncept připomíná síť restaurací Potrefená husa, ale v PI-JEZ-PI se více dbá na domácí produkty a řemeslnou práci v kuchyni.

Dívkám vřele doporučuji PI-JEZ-PI pomerančové kvasnicové pivo (pánům doporučuji zůstat u klasiky). Jedná se o restauraci na úrovni, jež dbá na to, aby se hosté rádi vraceli i po drobném zklamání.

janakbros.cz/pi-jez-pi.htm

Adresa:
Americká 38
Plzeň

Otevírací doba:
Ne-Po: 11:00 – 24:00
Út-So: 11:00 – 01:00

Celkové hodnocení:
Jídlo: 4**** Obsluha: 2**  Atmosféra: 3***

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Restaurace PI-JEZ-PI Plzeň: Dopřejte si výborný steak za přijatelnou cenu