Křupavé, návykové, mizí z misky dřív než vše ostatní, co to je? Tipujete brambůrky? Kdepak! Tentokráte tu máme sladkou variantu s příchutí oříšků, která však za svými slanými konkurentkami nijak nezaostává! Snad se jen hodí více k čaji než k pivu!
Bude třeba:
4 bílky
100 g cukru moučka
100 g hladké mouky
100 g mandlí
100 g ořechů
Postup je stejný jako na klasický bílkový chlebíček. Bílky ušleháme s cukrem do lesklé krémovité hmoty, která vytváří klasické závěje. Do bílků můžeme kápnout před šleháním trošku citronu a přidat špetičku soli.
Míchejte těsto s láskou, pozná se to na chuti!
Do vyšlehaných bílků s cukrem opatrně přimícháme hladkou mouku, ořechy a mandle. Pečeme v klasickém srnčím hřbetu na 180 °C, případně méně.
Hotový polotovar necháme do druhého dne vychladnout a odležet.
V den Dé si vezmeme delší tenký nůž a krájíme z chlebíčku tenoučké plátky, pokud možno dost si vzájemně podobné, avšak ani při decentně různých šířkách se svět nezboří. Ideální je pro tuto činnost asi elektrický kráječ.
Plátky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a sušíme je v troubě na 100 °C. Počítejte s tím, že tato činnost zabere více než půl hodiny. Výsledek za to ale stojí!
Foto: Eva Mácová, Topzine.cz