Otevřete-li některou z letitých českých kuchařských knih, nebudete se stačit divit, jak jsou recepty v ní nápadité. Využívat sezónní potraviny je ve vaření ta nejjednodušší a také nejekologičtější věc – inspirovat se můžeme třeba u našich babiček a prababiček.
Kopřiva roste téměř všude a především tam, kde se ničemu jinému nedaří. Pokud s ní přijdete do styku nedopatřením, může vás to stát nepříjemně popálená kolena. S trochou šikovnosti však tento nevděčný plevel dokážete proměnit v královský pokrm. Staročeská kuchyně je k tomuto daru jara otevřená, buďte i vy. Nebudete litovat!
Tradiční velikonoční nádivkou, kterou se plní drůbež, nebo se peče samotná, je právě nádivka s kopřivami. Její příprava zabere minimum času a pochutná si na ní celá rodina.
Kopřivová velikonoční nádivka
pro 4 osoby
- 8 den starých rohlíků nebo housek
- 4 vejce
- 40g rozpuštěného másla + na vymazání formy
- 2 hrsti nasekaných kopřiv
- hrst loupaných mandlí
- muškátový oříšek, sůl, pepř
Nejlepší velikonoční přání: Udělejte radost svým blízkým!
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Kopřivy zbavíme pálivosti tak, že je spaříme horkou vodou. Poté je nasekáme na menší kousky. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Pečivo nakrájíme na malé kostičky a promícháme s rozpuštěným máslem, žloutky, kopřivami a muškátovým oříškem. Směs dle chuti osolíme a opepříme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do směsi na nádivku. Formu vymažeme máslem a naplníme nádivkou. Povrch uhladíme a posypeme nasekanými mandlemi. Pečeme cca půl hodiny – nádivka musí být pevná a zlatavá.
Velikonoční nádivka. Recepty na 4 tradiční alternativy i pro začínající kuchařky
Varianta špenátu, připravená z nepříliš obvyklé suroviny, vás překvapí svou šťavnatostí. Až ochutnáte, určitě hned půjdete nasbírat další várku zeleného zázraku.
Špenát z kopřiv se ztraceným vejcem
pro 4 osoby
- 800 g mladých kopřiv (výhonky i listy)
- 80 g másla
- 1 cibule
- 4 vejce
- sůl, pepř
Příprava špenátu z kopřiv je stejná jako příprava klasického špenátu – na másle zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme kopřivy a trochu vody a počkáme, než kopřivy změknou. Osolíme a opepříme podle vlastní chuti. Příprava ztracených vajec: vyšší pánev (cca 8 cm) nebo hrnec vymažeme olejem a naplníme vodou do výšky zhruba 6 cm.
Vodu osolíme, přidáme lžíci octa a přivedeme k varu. Poté ztlumíme plamen tak, aby voda lehce bublala. Vejce jedno po druhém rozklepáváme do hlubokého talíře a po jednom je opatrně vyléváme do vroucí vody. Když je bílek tuhý, vejce je hotové (trvá to asi 3 minuty). Špenát podáváme se ztraceným vejcem; můžeme ho však připravit i jako přílohu k masu a vejce zamíchat dovnitř již při vaření špenátu.
Klasickým receptem české lidové kuchyně jeVopiška, polévka z listů kopřiv a smetany. Někde se do ní přidávaly i brambory, houby a kysaná smetana. Původně se jednalo o polévku z čerstvého libečku, kterému se lidově říká vopich – odtud Vopiška.
Kopřivová polévka neboli Vopiška
pro 4 osoby
- 400 g listů kopřiv
- 40 g polohrubé mouky
- 40 g másla
- 200 ml mléka nebo smetany
- 40 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 vejce
- sůl
- 2 rohlíky/housky
Kopřivy krátce povaříme v osolené vodě. Na polovině másla zpěníme nasekanou cibuli a rozetřený česnek, přisypeme mouku a osmažíme. Zalijeme vývarem z kopřiv, promícháme a osolíme. Přidáme drobně pokrájené kopřivy z vývaru, polovinu mléka a necháme přejít varem. Mezitím na zbylém másle osmažíme na kostičky nakrájené pečivo.
Do hotové polévky vmícháme zbylé mléko s rozšlehaným vejcem a podáváme s kostičkami opraženého pěčiva.