Bowles jsou nejlepším řešením pro více hostů najednou. Jsou osvěžující a plné šťavnatého ovoce. Jejich příprava je časově náročnější, ale výsledkem ohromíte nejednoho hosta a hlavně se mu budete moci věnovat namísto stálého namíchávání nových a nových nápojů.
Receptů na bowles je nespočetně, záleží zejména na fantazii. Vždy musíme mít perlivý základ a nějaké ovoce či zeleninu. Připravit můžeme alkoholické a pro děti i nealkoholické bowles.
Pro přípravu jakkékoliv bowles je nutné mít nejlépe tzv. terinu či nějakou jinou nejlépe skleněnou kulatou nádobu s poklicí. Stačí i džbán, ale poklice je důležitá pro udržení aroma, které rychle prchá. Nesmíme zapomenout na chlazení nápoje – led NIKDY nedáváme přímo do bowle!
Jablečná bowle – pro děti
Přísady:
- 6 kyselejších jablek
- cukr podle potřeby
- šťáva ze dvou citrónů
- jablečný mošt nebo šťáva (2 lahve po 0,7 l)
- minerálka (2 lahve po 0,7 l)
- meduňka
Jablka oloupeme a zbavená jádřinců nakrájíme na jemné plátky. Ihned je zakapeme citronovou šťávou a pocukrujeme. Jablka vložená v nádobě zalijeme jablečnou šťávou tak, aby byla ponořená, a asi hodinu necháme vychladit. Vychlazená jablka dolijeme zbývající jablečnou šťávou a zamícháme. Přidáme minerálku a opláchnutou meduňku.
Recept na osvěžující sangrii. Připravte si oblíbený letní koktejl
Sangria – klasická bowle
Přísady:
- 5 nektarinek
- 3 pomeranče
- 3 hrušky
- 500 ml bílého rumu
- 2 lahve (po 0,7 l) vychlazeného suchého červeného vína
- 2 l čiré citronové limonády
- 500 ml pomerančové šťávy nebo šťávy z modrých hroznů
- 3 kousky celé skořice
Omyté sloupnuté nektarinky, oloupané pomeranče a opláchnuté hrušky bez jádřinců nakrájíme na malé kousky. Ovoce dáme do nádoby a zalijeme rumem. Přidáme červené víno, citronovou limonádu, pomerančovou nebo hroznovou šťávu a skořici a přikryté nejméně na dvě hodiny postavíme do chladna. Před podáváním vyjmeme skořici.
Recept na americkou limonádu. Koktejl pro malé i velké oslavence
Pivní bowle
Přísady:
- 2 svazky máty peprné
- 250 ml whisky
- 3 l vychlazeného ležáku
- 150 g cukru
- 2 ovocné hvězdičky z karambole
- 250 ml grapefruitové šťávy
Mátu opláchneme ve studené vodě, osušíme a vložíme do nádoby. Zalijeme whisky a necháme hodinu odležet. Tento základ slijeme přes sítko, přidáme ležák a cukr a na 30 minut necháme ležet v chladnu. Karambolu opláchneme, konce odřízneme, dužinu nakrájíme na plátky ve tvaru hvězdiček a vložíme do bowle. Přidáme grapefruitovou šťávu a pečlivě zamícháme. Jako ozdobu můžeme použít lístky máty.
Osvěžte více lidí aneb bowles, cups a limonády
Melounová bowle
Dá se připravovat na dva různé způsoby – klasicky do nádoby, nebo meloun použijeme jako nádobu. Vydlabaný meloun je efektivní a zajímavý nápad.
Přísady (záleží na velikosti melounu, přizpůsobte se):
- 1 meloun o hmotnosti asi 2 kg
- 200 g cukru
- 5 nektarinek
- 5 cl tuzemáku
- šťáva ze dvou citrónů
- 1,5 l bílého vína
- 3 dl sodovky
Do melounu uděláme otvor a vydlabeme. Dužinu nakrájíme na kostičky stejně jako očištěné nektarinky. Posypeme cukrem a zalijeme rumem a citronovou šťávou. Dáme vychladit asi na hodinu. Nakonec přilejeme víno a sodovku.