Palačinky známe každý – většinou na sladko. Ale co takhle na slano se špenátem a žampiony? A co teprve zapečené se sýrem? Není nic jednoduššího, než si je udělat doma.
Zapečené palačinky, Foto: Dagmar Čechová
Na palačinky potřebujeme:
přibližně 250 g hladké mouky
500 ml mléka
1 vejce
sůl
cukr
Do náplně:
200 g špenátu
žampiony
150 g lučiny
cibuli
česnek
sůl
pepř
sýr na zapečení
Nejprve se vrhneme na těsto
Do nádoby nalijeme mléko, mouku a vejce. Přidáme špetku soli a cukru a rozmícháme do hladka. Rozpálíme si pánev na maximum a potřeme ji zlehka olejem.
Naběračkou si dle velikosti pánve naléváme hmotu na pánev a palačinku pečeme do zlatova. Hmota vyjde cca na 10 palačinek, zaleží ale na tloušťce a velikosti placek.
Zapečené palačinky, Foto: Dagmar Čechová
Náplň v zeleném kabátku
Na náplň si nejprve osmažíme cibuli do zlatova. Přidáme na plátky nakrájené žampiony a necháme je pod pokličkou podusit. Mezitím si smícháme špenát s lučinou.
Když žampiony dostatečně změknou, necháme vyvařit přebytečnou vodu a přidáme směs špenátu a lučiny. Přidáme na plátky nakrájený česnek a dochutíme pepřem a solí.
Zapečené palačinky, Foto: Dagmar Čechová
Posledních patnáct minut zapékání
Vychladlou směsí naplníme palačinky – uvědomte si, že nemusíte palačinku plnit velkým množstvím směsi, stačí širší proužek uprostřed.
Palačinky pak naskládáme do pekáčku a poklademe plátkovým sýrem. Zapékáme cca 15 minut na 200 °C.