Menu
TOPZINE.cz

RECEPT: Tři nejlepší chutney omáčky ke grilovanému masu

Léto je v plném proudu a s ním i zahradní párty a večírky pod širým nebem. Zkuste letos něco originálního a připravte ke grilovanému masu kořeněnou omáčkou chutney.

Původní zemí této studené omáčky je Indie, ale poměrně snadno ji můžete vyrobit i z domácích plodů. Výrazem chutney rozumíme kořeněnou omáčku z ovoce a zeleniny.

Rajčatové chutney s rozinkami

Co budete potřebovat:

  • 1 kg zralých rajčat,
  • 2 kg cibule,
  • 1 paličku česneku,
  • po 1 lžičce sladké papriky, kari a zázvoru,
  • 1 lžíci soli,
  • 1 šálek cukru,
  • 1 šálek octa,
  • 3 lžíce rozinek

Omytá rajčata, očistěnou cibuli a česnek nakrájíme a rozvaříme v hrnci. Případně ještě rozmixujeme. Přidáme koření, rozinky, sůl, ocet a nakonec, když je chutney husté, přidáme cukr. Krátce povaříme, nalijeme do skleniček, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Recept na grilovaný hermelín s cuketou. Grilování si zamilují i vegetariáni

Cuketové chutney s křenem

Co budete potřebovat:

  • 500 g oloupané cukety,
  • 2 jablka,
  • 3 cibule,
  • 1 menší křen,
  • po 1 lžičce kari, papriky a bílého pepře,
  • 1 dl 8% octa,
  • 1 lžíci soli

Cukety, jablka a cibuli oloupeme (z cukety odstraníme semínka a z jablek jádřince), nakrájíme, dáme do hrnce. Podlijeme octem, přidáme koření, osolíme a přivedeme k varu. Přidáme oloupaný a najemno nastrouhaný křen. Vaříme 20 minut za stálého míchání. Dochutíme octem a kořením. Nalijeme do skleniček, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Recept na grilované kuřecí paličky. Vyzkoušejte skvěle nasládlou marinádu

Jablečné chutney s rozinkami

Co budete potřebovat:

  • 4 větší jablka,
  • 100 g rozinek,
  • 1 cibuli,
  • 1 lžíci kečupu,
  • 1 lžičku moučkového cukru,
  • špetku mletého zázvoru,
  • 5 nadrcených hřebíčků,
  • 1/2 lžičky pálivé papriky,
  • šťáva ze dvou citrónů,
  • sůl

Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky. Dáme do hrnce, podlijeme trochou vody. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Rozinky propláchneme horkou vodou a přidáme je ke směsi. Za stálého míchání uvedeme k varu, přidáme všechno koření, osolíme, osladíme. Když je chutney husté, přidáme citronovou šťávu a ještě krátce povaříme. Nalijeme do skleniček, uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Recept na grilované krevety v mátovo-limetkové marinádě. Vyzkoušejte je

Ohodnoťte tento recept:
3,9
Právě čtete

RECEPT: Tři nejlepší chutney omáčky ke grilovanému masu