Když se řekne kuchyně USA, snad každému z nás vyvstane na mysli jediné možné jídlo: hamburger. Může se připravit na mnoho způsobů. Může se podávat s mnoha omáčkami. Chuť je vždy zaručená. My si připravíme klasický hovězí hamburger s majonézou a karamelizovanou cibulí.
Jak jsme již uvedli, hamburger pochází z USA a patří mezi nejznámější a vůbec nejoblíbenější jídla této země. Jedná se o jídlo vcelku jednoduché, ale o to efektnější. Důraz je tu kladen hlavně na kvalitu použitých surovin, zejména masa.
Čím kvalitnější maso použijete, tím lepší bude výsledek. Maso bude šťavnaté a vláčné. Nejlepší je zajít k řezníkovi a nechat si namlít maso dle vlastního výběru, nejlépe hovězí zadní. Samozřejmě, že se dá použít i klasické kupované hovězí maso a my vám prozradíme trik, jak s ním pracovat.
Pro čtyři osoby budete potřebovat:
- 500 g hovězího mletého masa
- 4 housky
- Lžíci másla
- 2 cibule
- Lžičku cukru
- 5 lžic červeného vína (nemusí být)
- Zelenina dle chuti – rajče, listový salát, paprika, okurka, kyselá okurka
- 4 plátky sýra
- 4 plátky slaniny
- Majonéza, hořčice, kečup
- Olej, sůl, pepř
Nejdříve si připravíme maso, pokud máme maso namleté od řezníka, pouze jej promícháme s máslem a opepříme, nesolíme, sůl by totiž vytáhla z masa vodu. Solit budeme až na závěr.
Zdroj: Barbora Šetenová, Topzine.cz
Jestliže máme maso kupované, smícháme ho s máslem, trochou minerálky a polovinou sáčku kypřícího prášku. Dobře promícháme, opepříme (opět nesolíme). Minerálka a kypřící prášek způsobí, že maso bude krásně křehké a přesto šťavnaté. Ať už máme to či ono maso, připravené je necháme v lednici chvíli odležet.
Karamelizovaná cibule není žádná věda
Mezi tím, co maso odpočívá, si připravíme karamelizovanou cibuli. Oloupanou ji nakrájíme na půlkolečka a dáme ji do rozpálené pánve. Opékáme dozlatova, přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat a na závěr přilijeme víno a necháme vyvařit, stáhneme plamen a dusíme asi 20 minut. Pokud nemáme víno, přidáme pár lžic vody. Pak dle chuti osolíme a opepříme. Odložíme stranou.
Odložené maso rozdělíme na čtyři stejné části a postupně tvarujeme koule, které zplošťujeme na placky. Snažíme se zarovnat okraje, aby nebyly roztřepené, maso by se pak trhalo. Nejlépe to jde, když maso položíme na prkénko, které jsme předem namočili vodou, obejmeme jej dlaní a postupně je zplošťujeme na placku.
Zdroj: Barbora Šetenová, Topzine.cz
Maso pak sundáme pomocí nože a dáváme pozor, aby se nepoškodilo. Takto připravené maso grilujeme na pánvi z každé strany dozlatova. Ogrilované maso vložíme ještě na pár minut do rozehřáté trouby, aby bylo skutečně propečené.
Během toho, co se nám dopéká maso, opečeme žemle, slaninu uděláme dokřupava a nakrájíme si zeleninu. Jakmile máme všechno připravené, můžeme kompletovat: opečenou žemli potřeme majonézou, hořčicí či kečupem (nebo klidně vším), přidáme maso, sýr, zeleninu, slaninu a karamelizovanou cibuli.
Dobrou chuť!