Inovovaná tradice. Tento výraz krásně vystihuje následující recept na svatomartinskou husu. Jak to?
Receptů na husu po staročesku – kmín, sůl a dost – je nesčetně moc. Tradice, která neurazí. Ale proč si s tak skvělou ingrediencí nepohrát a nevyzdobit si ji po svém, zvláště když se jedná o svatomartinskou husu a je to jen jednou do roka?
Pro 4 – 6 osob
Příprava: 15 min., pečení 2 – 3 hod.,
nasolení pár hodin až 1 den
Co budete potřebovat:
- 1 husa (cca 4 kg)
- 20 g másla
- 5 šalotek
- 5 – 6 jablek
- 2 lžíce cukru, nejlépe třtinového
- sůl
- pepř
- voda na podlévání
Na omáčku:
- 200 g sušených švestek
- ¼ l červeného vína (svatomartinského)
- sůl
- 20 g másla
- pepř
- citron
- ½ l vody
Z omyté a osušené husy oddělíme krk a konce křidélek a zvenku i zevnitř důkladně osolíme. Necháme uležet do druhého dne. Omytá jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Na másle zkaramelizujeme cukr, přidáme nadrobno nakrájené 3 šalotky a čtvrtky ze 4 jablek. Husu naplníme směsí a otvor uzavřeme.
Kůži na prsou na více místech nakrojíme, aby se tuk dobře vypékal, husu vložíme do pekáče prsy dolů, přikryjeme vrchní částí pekáče a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 2 hodiny a v průběhu pečení obracíme a podléváme. Čirý tuk (bez přípečků) během pečení sbíráme. Upečenou husu vyjmeme, sádlo slijeme a husu vložíme zpět do pekáče. Zbytek šalotek a jablek rozkrojíme na čtvrtky a obložíme jím husu. Dopékáme jí odkrytou a dokřupava cca 20 minut.
Švestková omáčka
Sušené švestky zalijeme vodou a rozvaříme. Po vyvaření vody přilijeme víno a směs zredukujeme. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme, zakápneme pár kapkami citronu a nakonec zjemníme máslem.
Doporučuji udělat si z přípravy martinské husy menší rituál. Pozvěte zúčastněné již na přípravu husy. Popíjení svatomartinského vína s přáteli a pečení husy je tip na skvěle strávené odpoledne, které se se sklenkou vína určitě protáhne do noci.