Menu
TOPZINE.cz
Recepty na oběd Snadné

Recept: Pečená svatomartinská husa se švestkovou omáčkou vám zachutná

Redakce

Redakce

Doba přípravy: 3 hod

Inovovaná tradice. Tento výraz krásně vystihuje následující recept na svatomartinskou husu. Jak to?

Receptů na husu po staročesku – kmín, sůl a dost – je nesčetně moc. Tradice, která neurazí. Ale proč si s tak skvělou ingrediencí nepohrát a nevyzdobit si ji po svém, zvláště když se jedná o svatomartinskou husu a je to jen jednou do roka?

Pro 4 – 6 osob
Příprava: 15 min., pečení 2 – 3 hod.,
nasolení pár hodin až 1 den

Co budete potřebovat:

  • 1 husa (cca 4 kg)
  • 20 g másla
  • 5 šalotek
  • 5 – 6 jablek
  • 2 lžíce cukru, nejlépe třtinového
  • sůl
  • pepř
  • voda na podlévání

Na omáčku:

  • 200 g sušených švestek
  • ¼ l červeného vína (svatomartinského)
  • sůl
  • 20 g másla
  • pepř
  • citron
  • ½ l vody

Z omyté a osušené husy oddělíme krk a konce křidélek a zvenku i zevnitř důkladně osolíme. Necháme uležet do druhého dne. Omytá jablka rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Na másle zkaramelizujeme cukr, přidáme nadrobno nakrájené 3 šalotky a čtvrtky ze 4 jablek. Husu naplníme směsí a otvor uzavřeme.

Kůži na prsou na více místech nakrojíme, aby se tuk dobře vypékal, husu vložíme do pekáče prsy dolů, přikryjeme vrchní částí pekáče a dáme péct do vyhřáté trouby. Pečeme zhruba 2 hodiny a v průběhu pečení obracíme a podléváme. Čirý tuk (bez přípečků) během pečení sbíráme. Upečenou husu vyjmeme, sádlo slijeme a husu vložíme zpět do pekáče. Zbytek šalotek a jablek rozkrojíme na čtvrtky a obložíme jím husu. Dopékáme jí odkrytou a dokřupava cca 20 minut.

Švestková omáčka

Sušené švestky zalijeme vodou a rozvaříme. Po vyvaření vody přilijeme víno a směs zredukujeme. Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka, osolíme, opepříme, zakápneme pár kapkami citronu a nakonec zjemníme máslem.

Doporučuji udělat si z přípravy martinské husy menší rituál. Pozvěte zúčastněné již na přípravu husy. Popíjení svatomartinského vína s přáteli a pečení husy je tip na skvěle strávené odpoledne, které se se sklenkou vína určitě protáhne do noci.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept: Pečená svatomartinská husa se švestkovou omáčkou vám zachutná