Vyrobit dobrou a chutnou zmrzlinu je hotová věda. V italské Bologni byla proto otevřena Carpigiani Gelato University, kde se studenti učí, jak se stát zmrzlinářským mistrem.
Ilustrační foto, Zdroj: sxc.hu
Italská zmrzlina patří podobně jako italská pizza či těstoviny k rodinnému stříbru tamní kuchyně. Vy se nyní můžete stát odborníky na její výrobu a dokonce za to získat vysokoškolský diplom.
Pokud jste si mysleli, že výroba zmrzliny je jednoduchá věc, kterou se hravě naučíte, na Gelato University v italské Bologni by vás asi vyvedli z omylu. Každoročně zde pořádají vysokoškolské kurzy, díky nimž se stanete opravdovými odborníky na výrobu zmrzliny.
A co vás na takovém kurzu čeká? Týden školení a praktických cvičení, kde na vás budou dohlížet přední specialisté na výrobu zmrzliny. Předvedou vám veškeré techniky, kterými se zmrzlina vyrábí, a také se naučíte obsluhovat stroje, které k výrobě této ledové pochoutky neodmyslitelně patří.
Recept na domácí vanilkovou zmrzlinu. Připravte si letní osvěžení
Kulinářská turistika
Věřte nebo ne, tyto kurzy jsou nesmírně populární, a to i přes to, že jsou poměrně drahé. Za letní kurz i s ubytováním totiž zaplatíte kolem 800 €. Loni bylo účastníků dokonce 12 000 a poprvé za celou dobu, kdy je tento kurz pořádán, bylo víc cizinců než Italů.
První opravdovou zmrzlinu vyrobil údajně již v první polovině 16. století Florenťan Bernardo Buontalenti, architekt, sochař, vojenský inženýr i tvůrce ohňostrojů. Náhodou přišel na to, že když vloží kotlík se sladkým krémem do větší nádoby se sněhem a bude se neustále míchat, vznikne zmrzlina.