Máte rádi žampiony, a nevíte, jak byste si je mohli připravit? Inspirujte se naším nenáročným, a přesto vynikajícím receptem na žampionový krém, který si zamilujete.
Krémová žampionová polévka se může stát i hlavním jídlem. Foto: Michaela Bajerová, TOPZINE.cz
Žampiony mají v kuchyni své stálé místo a široké využití. Žampion navíc, společně s hlívou ústřičnou, dokáže bojovat proti alergiím a posilovat imunitu díky obsahu antibiotika agaritinu.
Ingredience
250 g čerstvých žampionů
250 ml smetany
75 g taveného sýra
1 litr vody
4 lžíce hladké mouky
máslo
sůl
pepř
kmín
Žampiony nejprve očistíme, nakrájíme na plátky a krátce orestujeme na másle. Lehce osolíme, opepříme, přidáme trochu mletého kmínu, zalijeme litrem studené vody a přivedeme k varu.
Vaříme 15 minut, poté do polévky přidáme smetanu, tavený sýr a mouku, kterou jsme rozmíchali v troše mléka. Za stálého míchání vaříme dalších 15 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Tip! Hotovou polévku můžeme podávat s opečenými chlebovými krutonky.