Neříkejte, že pečení cukroví není nic pro vás a pojďte provonět kuchyň vanilkou.
Vanilkové rohlíčky, Foto: Marcela Nováková, Topzine.cz
U válení rohlíčků můžete zapět koledy, a nakonec si díky vlastní nedočkavosti spálit jazyk při ochutnávání prvních kousků čerstvě vytažených z trouby.
K přípravě vanilkových rohlíčků potřebujete jen pár surovin a troubu. Můžete použít oříšky lískové nebo mandle, ale nejaromatičtější jsou ořechy vlašské.
Co budete potřebovat:
170 g másla
50 g moučkového cukru
210 g hladké mouky
80 g mletých ořechů (vlašské, lískové nebo mandle)
špetku soli
vanilkový cukr a moučkový cukr na obalení rohlíčků
Studené máslo nakrájíme na menší kostky a zpracujeme s ostatními surovinami v kompaktní hmotu. Těsto pořádně promícháme, aby v něm nezůstaly celé kousky másla, rohlíčky se pak na plechu roztékají. Necháme aspoň hodinu odpočinout v ledničce.
Z připravené hmoty vytváříme válečky a ohneme do tvaru rohlíčků. Pokud je těsto při tvarování příliš měkké, dáme je znovu zchladit do ledničky. Rohlíčky pečeme v troubě při teplotě 180 stupňů Celsia. Necháme je zchladnout na plechu a obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Na závěr pár rad. Těsto můžeme vyválet a vykrájet měsíčky, práce půjde rychleji od ruky. Mysleme na to, že drobné nedokonalosti jsou znakem ruční práce. A ruční práce se cení.