Šopský salát je skvělým jídlem během horkých letních dnů. Proto je tak oblíbený v jižanských zemích, zvláště v Bulharsku, odkud pochází. Osvěží vás a je lehký, takže vám po něm nebude těžko.
Šopský salát si můžete dát jako lehký oběd třeba s kouskem pečiva, nebo jím nahraďte přílohu. Třeba taková kombinace steaku na grilu a šopského salátu zní opravdu lákavě.
Ingredience (na jednu porci salátu):
- 2 rajčata
- 1 menší cibule
- 1/2 okurky
- 1 zelená paprika
- 10 dkg sýra balkánského typu
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl
- 2 lžíce olivového oleje
Nakrájíme rajčata na kostky. Okurku můžeme nakrájet stejně, nebo ji jen rozřízneme podélně a potom na půlměsíčky. Z papriky vyřízneme jádro a nakrájíme ji na kolečka.
Nakonec si nakrájíme cibuli, také na půlkruhy. Jednotlivé vrstvy cibule od sebe oddělíme a nasypeme do mísy ke zbývající zelenině.
Do salátu přidáme na kostičky nakrájený sýr. Osolíme jen lehce, protože sýr je sám o sobě dost slaný.
Nakonec směs zalijeme olivovým olejem a posypeme lžičkou oregana. Všechno zamícháme a nejlépe ještě na hodinu odložíme do lednice.