Bábovka patří ke klasikám pečených moučníků. Pokud tedy přemýšlíte, co si upéci k čaji, na snídani, nebo čím pohostit návštěvu, vyzkoušejte náš osvědčený recept.
Ingredience na mramorovou bábovku:
- 250g polohrubé mouky
- 250 g cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 4 vejce rozdělená na žloutky a bílky
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku vody
- kůra z 1/2 citronu
- špetka soli
- 3 lžíce kakaa
- máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Postup je jednoduchý
Z bílků a špetky soli vyšlehejte ručním mixerem tuhý sníh. Ve větší míse smíchejte žloutky s cukrem, přidejte vodu a olej. Postupně přisypávejte mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou kůru z citronu. Ingredience důkladně promíchejte. Poté opatrně přidejte tuhý sníh z bílků.
Dvě třetiny těsta nalijte do formy, kterou předem vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do zbylého těsta přidejte kakao a tmavé těsto přilijte do formy. Tím vznikne mramorová bábovka.
Recept na banánovou bábovku s ořechy. Nadchne jednoduchou přípravou
Troubu předehřejte na 180 °C, formu do ní vložte a pečte 40 minut. Po uplynutí doby špejlí zkontrolujte, jestli těsto nelepí. Poté nechte ještě 10 minut dopéct. Upečenou bábovku vyklopte a po vychladnutí posypte moučkovým cukrem. Nekrájejte pokud je horká, těsto by se mohlo srazit.
Tip! Do těsta můžete přisypat ořechy, brusinky nebo nastrouhanou margotku.