O letošních svátcích udělejte svým blízkým dvojnásobnou radost a ke krabičce voňavého cukroví přibalte ještě originální překvapení. Vlastnoručně vyrobené dárky jsou o letošních Vánocích v kurzu – a o domácím smetanovém likéru to platí dvojnásob!
S domácím likérem letos zabodujete. Zdroj: Topzine.cz, Foto: Lenka Rejfířová
Ačkoliv Baileys pochází z Irska (říká se mu také irský krém), i za použití českých surovin je jeho chuť nezapomenutelná. Likér je výborný už druhý den po přípravě, ale pro dosáhnutí dokonalé chuti se vyplatí nějaký ten týden vydržet!
ingredience pro přípravu cca 1l likéru Baileys
2 plechovky slazeného kondenzovaného mléka
1 sáček mandlového pudingu
½ litru irské whisky nebo tuzemského rumu
Dvě uzavřené plechovky kondenzovaného mléka ponoříme ze 2/3 plechovky do vody a vaříme na mírném plameni v tlakovém hrnci. Mezitím připravíme puding, do kterého ale nepřidáváme cukr – samotné kondenzované mléko je dostatečně sladké.
Zhruba po hodině vyndáme plechovky z hrnce, necháme je vychladnout a otevřeme je. Mléko by mělo mít zlatavou karamelovou barvu. Puding společně s mlékem nalejeme do jedné misky nebo odměrky a elektrickým šlehačem rozšleháme. Za stálého šlehání přidáváme rum.
Dokonalé konzistence dosáhneme ručním šlehačem. Zdroj: Topzine.cz, Foto: Lenka Rejfířová
Po dosáhnutí jemné, tekuté konzistence nalijeme do skleněných uzavíratelných lahví (např. od rumu) a necháme 3-4 týdny odležet v chladu. Domácí likér v ozdobné lahvi a třeba i s ručně malovanou etiketou je originálním dárkem pro rodinu, kolegy, či přátele.