Kapr patří mezi tradiční štědrovečerní jídlo a existuje několik způsobů přípravy této sladkovodní ryby. Pokud vás omrzelo každoročně na Štědrý den připravovat kapra v trojobalu, podívejte se na následující recepty kapra na víně.
Příprava štědrovečerního kapra nemusí být každý rok stejná, Zdroj: youtube.com
Kapra na víně je možno připravovat na mnoho způsobů, stačí jen zaměnit pár surovin a rázem nám vznikne několik nezaměnitelných receptů pro přípravu kapra.
Kapr na víně s česnekem
Variace, která potěší každého milovníka česneku.
Co budete potřebovat:
2 dl bílého vína
olej
1 ks kapra
2 paličky česneku
sůl
mletý pepř
Kapra očistíme a na několika místech hluboko nařízneme. Osolíme, opepříme a vložíme na olej do zapékací misky. Utřeme česnek se solí a smícháme s vínem.
Jakmile se ryba opeče, podléváme pravidelně vínem a pečeme přibližně třicet minut. Přílohu podáváme podle chuti.
Kapr na víně s citrónem
Varianta s červeným vínem a rajským protlakem.
Co budete potřebovat:
4 porce kapra
100 g másla
1 cibule
250 ml červeného vína
1 lžíce rajčatového protlaku
špetka mletého pepře
sůl
1 lžíce cukru
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce citrónové šťávy
Kapra omyjeme, osušíme a osolíme. Na rozehřátém másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme porce kapra a po obou stranách dusíme asi patnáct až dvacet minut. Během dušení podléváme červeným vínem.
Správně naporcovaný kapr je základ
Poté kapra vyjmeme a zbylou šťávu poprášíme moukou, lehce osmahneme, podlijeme zbylým vínem a krátce povaříme. Nakonec přidáme rajčatový protlak, cukr, citrónovou šťávu, opepříme a dle chuti osolíme. Podáváme s rýží nebo brambory.
Kapr na víně s kmínem
Varianta, při které připravujeme kapra i s kůží.
Co budete potřebovat:
6 porcí kapra s kůží
50 g oleje
2 dl bílého vína
4–5 cibulí
1 lžičku sladké papriky
1 lžičku pálivé papriky
mletý pepř
kmín
sůl
Kapra s kůží naporcujeme a osolíme. Vymažeme si zapékací mísu olejem a vložíme kapra kůží nahoru. Kapra posypeme nejprve pálivou paprikou, pak pepřem, sladkou paprikou, kmínem a zasypeme kolečky cibule.
Pečeme přibližně patnáct až dvacet minut a poté kapra otočíme, znovu okořeníme (ale již bez kmínu a cibule), podlijeme vínem a pečeme, dokud cibulka nezezlátne.