Kombinace jahod a zakysané smetany je prostě neodolatelná. Přidáním piškotů a želatiny vykouzlíte bleskový a efektní dezert, který uspokojí nejen váš mlsný jazýček.
Ingredience (2 porce):
200 g jahod
kelímek zakysané smetany
125 g nízkotučného nebo polotučného tvarohu
10 g vanilkového cukru
půl sáčku červené práškové želatiny
1 lžíce cukru
půl sáčku piškotů
Nejprve si nachystáme vhodné nádoby, do nichž budeme dezert vrstvit. Hodí se vyšší sklenice nebo skleněné misky. Poté začneme s přípravou želatiny. Hrníček naplníme vodou (asi 100 ml), přidáme lžíci cukru a půl sáčku práškové želatiny, přelijeme do kastrůlku a přivedeme k varu.
Za občasného míchání povaříme minutu až dvě a odstavíme. Než želatina zchladne, očistíme jahody a nakrájíme je na kolečka. Ve vhodné misce smícháme smetanu či jogurt s tvarohem a vanilkovým cukrem.
Nyní se můžeme pustit do vrstvení. Na dno skleniček naskládáme piškoty, následuje vrstva smetany s tvarohem, vrstva jahod, opět trochu smetany s tvarohem, zase piškoty a tak dále. Pokračujeme, dokud nenaplníme celou skleničku (necháme si pouze centimetr či dva na želatinu).
Vychladlou želatinou dolijeme skleničky až po okraj a necháme ztuhnout v lednici alespoň dvě hodiny.
Tip! Pokud chcete tento dezert povýšit na dort, postup je stejný. Použijeme však kulatou dortovou formu a dvakrát až třikrát zvýšíme množství ingrediencí. V této variantě je možno upéct i vlastní piškotový korpus.