Nechystáte se letos k moři a rádi byste na malou chvíli pocítili jeho blízkost? Co takhle zkusit jednoduchý italský chléb foccacia.
Jeho příprava je tak jednoduchá, že ho hravě zvládne i začátečník. Na jeho chuti ale nic neubírá. Je to opravdová delikatesa.
Ingredience: 0,5 kg hladké mouky, 4 dcl vlažné vody, půl kostky běžného droždí, olivový olej, sůl, bylinky dle chuti
Do vlažné vody rozdrobíme droždí a mícháme, dokud se nám ve vodě nerozpustí. Rozpuštěné droždí smícháme s moukou a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple vykynout. Troubu předehřejeme na 250°C.
Po vykynutí těsto poprášíme hladkou moukou, aby se nám s ním lépe pracovalo, vyklopíme ho a následně ho rozdělíme na dvě poloviny. Z každé půlky prsty vytvarujeme 1 cm tlustou placku, kterou potřeme olivovým olejem, posypeme solí a bylinkami. Prsty uděláme do těsta důlky, aby se olej, sůl a bylinky lépe dostaly do těsta.
Dáme péct na přibližně 10 až 15 minut.
Tato pochoutka se hodí nejen jako příloha k čemukoli, ale je výborná také samotná, teplá i studená. Chléb můžeme potřít také česnekem.