Zapomeňte na blaf ze školní jídelny. Rizoto není směs zbylé rýže smíchané se vším možným. Uvařte si hit vypůjčený od jižních Evropanů. Pravé italské rizoto se od toho českého liší jak přípravou, tak chutí.
Italské rizoto je na přípravu sice náročnější, ale zato chuťově mnohem výraznější a lepší než obyčejné české zeleninové rizoto. V tom italském je navíc vitaminová bomba ve formě listového špenátu a lahodné kuřecí maso.
Suroviny na kuřecí směs:
- lžíce olivového oleje
- 2 větší kuřecí prsa
- 200 g listového špenátu
- pepř čtyř barev
- sůl
Nejdříve si připravíme kuřecí směs. Maso nakrájíme na nudličky a osolíme ho. Na pánvi si rozpálíme olivový olej, přidáme maso a krátce ho orestujeme.
K orestovanému masu přidáme omytý a nahrubo nakrájený špenát, opepříme a mícháme asi 5 minut, dokud špenát nezměkne. Hotovou směs přikryjeme pokličkou a necháme odstát.
Poté začneme vařit samotné rizoto.
Na přípravu rizota budeme potřebovat:
- 250 g rýže
- 1 l kuřecího vývaru
- 50 g másla
- 1 dl bílého vína
- 1 cibuli
- 3 až 4 stroužky česneku
- parmezán na posypání
Na pánvi necháme rozpustit máslo, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a počkáme až zesklovatí. Přidáme rýži a mícháme tak dlouho, dokud se všechna zrníčka neobalí rozpuštěným máslem.
Poté zalijeme rýži vínem a za stálého míchání čekáme, až se víno vsákne. Dále postupně po částech přiléváme teplý vývar. Vždy počkáme, až se vypaří a přidáme další dávku. Za stálého míchání rýži vaříme asi 20 minut, aby změkla. Nakonec přidáme česnek, nakrájený na kolečka.
Recept na americké cibulové kroužky v pivním těstíčku. Dostanou vás
Do hotového rizota přimícháme kuřecí směs a vše necháme chvíli odstát, aby se jídlo pořádně prohřálo. Nakonec stačí rizoto jen naservírovat na talíř a posypat nastrouhaným parmezánem.