Hrušky jsou oblíbeným podzimním ovocem. Výborně chutnají syrové, ale dají se i zpracovat na spousty různých způsobů. Přinášíme vám jednoduchý recept na hruškový džem, kterým můžete zdokonalovat další lahůdky.
Hrušky obsahují vitamíny řady B, menší množství vitamínu C a až 80% vody, která rychle pomáhá doplňovat živiny a pročišťuje střeva. Z hrušek se připravují povidla, marmelády, džemy, pyré, kompot a dají se i sušit jako křížaly.
Zhruba na 6 skleniček (á 250 ml) potřebujeme:
- 1,5 kg hrušek
- šťávu z jednoho citrónu
- 7 hřebíčků
- želírovací cukr (zhruba 1kg cukru na 1kg hrušek)
Hrušky oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky, které následně rozmixujeme nebo rozemeleme. Rozmixovanou směs dáme do většího hrnce, vmícháme připravenou šťávu z citrónu, přidáme hřebíčky a promícháme s želírovacím cukrem. Za stálého míchání přivedeme k varu a asi 3 minuty důkladně povaříme.
Recept na podzimní moučník. Zkuste netradiční hruškový koláč
Uvařenou směs zbavíme pěny (popřípadě i hřebíčků) a ihned plníme až po okraj do předem připravených, nejlépe šroubovacích, sklenic. Sklenice uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme asi 5 minut stát na víčku (sklenice s klasickými víčky neotáčíme).
A je hotovo, teď už jen zbývá uložit džem do chladu a zdokonalovat s ním naše další lahůdky. Otevřené sklenice ukládáme do lednice. Přeji dobrou chuť!