Cokoli připraveného na grilu chutná lépe než z trouby. Proto neváhejte a vyrazte do zahrad a na terasy strávit příjemné chvíle s blízkými. Zbytečně neutrácejte za umělé směsi na grilování, a připravte si svoji domácí marinádu. Poradíme, jak na to.
Na grilování nebo tak zvanou barbecue je důležité zvolit správné maso. Zatímco vepřová panenka je na grilování příliš suchá, krkovice vás nezklame. Je chuťově velmi výrazná, šťavnatá a obsahuje velké množství vitamínu B1, který je důležitý pro odbourávání sacharidů a posílení nervového systému.
Krkovici lze kombinovat s různými druhy koření, bylinek a se zeleninou.
Zapojte fantazii a nechte promluvit své kulinářské umění. Nabízíme vám jednu z možných variant.
Ingredience ( pro 3 osoby):
¾ kg vepřové krkovice
1,5 dcl olivového oleje
5 stroužků česneku
sušené oregano
černý pepř (čerstvě umletý)
mořská sůl (jemně mletá)
Příprava: 10 až 15 minut
Nejprve si připravte marinádu. Česnek rozdrťte a smíchejte s ostatními přísadami ve větší misce. Vložte krkovici nakrájenou na tenčí plátky.
Ideálně nechte 1 den uležet v lednici, aby maso zkřehlo a nasáklo chuť a vůni bylinek. Grilujte na rozpáleném a tukem potřeném grilu zhruba 5 minut z každé strany. Podávejte s čerstvou zeleninou s bylinkami nebo zeleninovým salátem.
Tip na domácí dresing
Místo klasické majonézy připravte svůj dresing, který dodá zelenině skvělou chuť.
Potřebujete:
½ dcl olivového oleje
malou lžičku dijonské hořčice
2 polévkové lžíce jogurtu
1 malou lžičku medu
sušené oregano
mletý černý pepř
sůl
Suroviny promíchejte a servírujte v menší misce se lžící na nabírání, nebo polijte jednotlivé porce zeleniny.
Tip! Ke krkovici podávejte vychlazené černé pivo nebo zázvorovou limonádu, která se skvěle hodí k marinádě na maso.