Pokud milujete ryby, ale mořským plodům jste ještě na chuť nepřišli, začněte od krevet. Mají krásně pevné maso, jemnou chuť a i přes jednoduchou a rychlou přípravu vypadají na talíři velmi efektně.
Sehnat čerstvé krevety je docela oříšek, pro skvělý výsledek ale stačí i ty hluboce zmražené. Někdy jsou dokonce i lepší, protože čerstvé krevety, aniž by se zkazily, vydrží v podstatě jen pár hodin. Zmražené krevety nechte přes noc rozmrznout a druhý den budou připravené ke grilování.
Ingredience (4 porce)
- 400 g krevet (nejlépe nevyloupaných)
- šťáva z jednoho citronu/limetky
- hrst mátových lístků
- lžička medu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Rozmrzlé krevety opláchněte studenou vodou (většina mražených krevet je už spařená od výrobce nebo dokonce předvařená).
Vyloupání krevet
Krevety vyloupejte z krunýře. Jednoduše odlomte hlavičku, krevetu otočte v prstech ocáskem nahoru, rozlomte ho a opatrně stáhněte tak, abyste oddělili jen pevný krunýř, ne celý ocásek. Potom odstraňte maličké tmavé střívko, které uvidíte podél zad, nejlépe malým nožíkem.
Z krunýřků se dá udělat skvělý vývar, takže je nemusíte hned vyhazovat.
Příprava marinády
Ingredience na marinádu jednoduše v misce smíchejte dohromady (lístky máty nejdříve nasekejte) a do směsi vložte vyloupané krevety. Misku dejte na půl hodiny do ledničky a vyndejte ji pár minut před tepelnou úpravou.
Grilování
Těsně před samotným grilováním krevety napíchejte po čtyřech až pěti kusech na špejle se špičkou, položte je na gril a grilujte asi 2 minuty z každé strany.
Podávejte nejlépe s rozpečenou bagetou, nebo lehkým salátem.
Tip! Krevety vypadají skvěle, když jim při přípravě necháte oranžový ocásek. Pokud se rozhodnete je před gilováním nenapichovat na špejli a grilovat je jen tak, je ocásek skvělým držátkem při konzumaci.