Pokud se rozhodnete dělat roládu, máte nespočet možností, čím ji naplnit: klasickou nádivkou, bylinkovou či třeba ořechy. My jsme zvolili špenátovou nádivku s mandlemi. Jako přílohu jsme vybrali bramborovou kaši a klasický špenát.

Kuřecí roláda se špenátem a bramborovou kaší, foto: Filip Kršiak
Roláda nemusí být vždy z celého vykostěného kuřete, vykostit takové kuře je totiž umění, především neporušit jeho kůži, aby se dalo dobře naplnit. Pokud neumíte kuře vykostit, a přesto máte chuť na roládu, stačí použít kuřecí prsa, výsledek bude takřka totožný.
Co budete potřebovat:
3 kuřecí prsa s kůží
100 g slaniny
3 starší rohlíky
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
1 lžíci nasekané pažitky
1 lžíci nasekaných mandlí (spařených a oloupaných)
100 ml smetany
1 balíček listového mraženého špenátu
česnek podle chuti
1 cibuli
sůl, pepř, olej
Nádivka do rolády
Jako první si připravíme základ nádivky: rohlíky rozkrájíme na malé kostičky a na rozpálené pánvi je osmažíme dozlatova, jako když děláme krutony. Pokud se vám nechce rohlíky připravovat na pánvi, můžete je dát na plech a upéct v troubě. Osmažené rohlíky přendáme do mísy a necháme vychladnout.
K vychladlým rohlíkům přidáme žloutky a zalijeme je asi deci mléka a dobře promícháme, nejlépe rukou. Nádivku odložíme a občas promícháme, aby všechny rohlíky nasákly mléko a změkly, v případě potřeby dolijeme mléko.
Mezitím si připravíme maso na roládu, kuřecí prsa rozkrájíme na co nejtenčí plát, snažíme se ovšem, aby byla celistvá. Potom si na pracovní desku rozložíme potravinovou fólii a poklademe ji masem, maso ve spojích překládáme, aby se nám později snadněji rolovalo. Snažíme se, aby byla fólie celá zakrytá. Poté maso přikryjeme další vrstvou fólie a důkladně naklepeme (jako když klepete řízky) na plát, který se později bude rolovat.
Špenát do nádivky a jako příloha
Cibuli oloupeme a nasekáme najemno, vhodíme do rozpálené pánve s olejem a necháme zesklovatět, pak přidáme povolený špenát, trochu podlijeme, osolíme a opepříme a dusíme, dokud se špenát zcela nerozpustí a neodpaří se veškerá tekutina.
V této fázi si vezmeme misku a asi tři lžíce směsi si oddělíme, tu později přidáme do nádivky. Do zbylého špenátu přimícháme polovinu smetany a necháme chvíli vařit, mezitím si připravíme ze zbylé smetany jíšku: rozkvedláme v ní dvě lžíce mouky a pomalu vmícháme do špenátu, mícháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Na samotný závěr přidáme do špenátu rozmačkané stroužky česneku, dle vaší chuti.
Dokončení nádivky
Promícháme namočené rohlíky a dobře je prohněteme, pokud směs zbytečně plave v tekutině, rohlíky vymačkáme a tekutinu vylijeme. Pak přidáme špenát, který jsme si odložili a dobře zamícháme, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou pažitku a nasekané a spařené mandle.
Poté si s bílku ušleháme tuhý sníh a pomalu ho přimícháme k nádivce, mícháme velmi opatrně, aby nám sníh nespadl a nádivka byla hezky kyprá a lehká.

Kuřecí roláda se špenátem a bramborovou kaší, foto: Filip Kršiak
Závěr
Rozklepané maso (které je stále položené na potravinové fólii) osolíme, opepříme, poklademe plátky slaniny a poté navrstvíme nádivku, s nádivkou to ovšem moc nepřeháníme, roláda by se pak špatně rolovala. Pokud nám nějaká nádivka zbyde, upečeme ji společně s masem.
Když máme navrstveno, vezmeme plát z jeho delší strany a opatrně začneme rolovat, rolujeme pomalu a snažíme se, aby se nám roláda nerozpadla. Po zarolování vezmeme nejlépe bílou nit a roládu opatrně pevně svážeme. Svázanou roládu přendáme do vymaštěné zapékací mísy, podlijeme asi hrnkem vody a zakryjeme alobalem.

Pečeme asi hodinu při 150 °C, pravidelně kontrolujeme a v případě potřeby podléváme vypečenou šťávou. Asi půl hodiny před koncem pečení přidáme k roládě zbylou nádivku a dopečeme.
Hotovou roládu podáváme s připraveným špenátem a s bramborovou kaší nebo vařenými bramborami.
Dobrou chuť!