Léto je v plném proudu a s ním i čerstvé a šťavnaté ovoce. Na červený rybíz se v kuchyni často zapomíná a to je škoda. Vždyť nemusí být jen surovinou pro výrobu džemů.
S trochou fantazie se s ním dají dělat téměř zázraky – vyzkoušejte linecký koláč, dezert s rybízovým žahourem nebo úžasně osvěžující rybízové mojito!
Linecký rybízový koláč se sněhem
Koláč z lineckého těsta budí dojem slavnostního dezertu. Máslové těsto se rozplývá na jazyku a pokud zrovna nemáte po ruce rybíz, nezoufejte a počkejte na sezonu ostružin!
Ingredience (forma 24 cm)
těsto
- 200 g hladké mouky
- 130 g másla
- 60 g moučkového cukru
- 1/2 kypřícího prášku do pečiva
- 1 žloutek
- vanilkový cukr
- špetka soli
- citronová šťáva
krém
- 300 g červeného rybízu
- 0,5 l litru mléka
- 1 vanilkový puding
- 2 žloutky
- 80 g cukru krystal
sníh
- 3 bílky
- 100 g moučkového cukru
Mouku prosijeme s kypřícím práškem a cukrem, přídáme nakrájené máslo a prohněteme. Když je hmota kompaktní, přidáme ještě žloutek a vanilkový cukr a rychle zpracujeme do hladkého těsta. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet půl hodiny v ledničce.
Těsto rozválíme a vyložíme jím formu vysypanou moukou, včetně okrajů. Dno těsta několikrát propíchneme vidličkou. Vložíme do trouby předehřáté na 150 stupňů a pečeme asi 20 minut, dokud těsto jemně nezezlátne.
Zatímco je těsto v troubě, připravíme krém. Podle návodu na obalu připravíme puding a hned po zhoustnutí do něj přidáme žloutky a cukr. Bílky si necháme v malé misce, budou se nám hodit k přípravě sněhu! Upečené těsto potřeme horkým krémem a posypeme větší částí umytého a dobře okapaného rybízu (část necháme na ozdobu).
Recept na výborný rybízový džem, který vás překvapí svou svěží chutí
Ze zbylých bílků a špetky soli připravíme tuhý sníh, do kterého postupně zašleháme cukr. Sněhem pokryjeme koláč a dáme jen na pár minut zapéct do trouby – dokud sněhový povrch nezrůžoví. Koláč posypeme zbylým rybízem a dáme vychladit do ledničky.
Tip! Vyplatí se počkat – rybízový koláč je nejlepší až druhý den, těsto se proleží, ale zůstává křehké, a rybíz pustí svou šťávu do vanilkového krému.
Rybízové mojito
Českou obdobu oblíbeného kubánského koktejlu si můžete připravit doma za pár minut. Osvěžující nápoj váš překvapí úžasnou chutí, proto si raději připravte celý džbánek.
Ingredience (pro přípravu cca dvou litrů limonády)
- 200 g rybízu
- 1 l perlivé vody
- 250 ml bílého rumu
- nasekaný led
- dvě hrsti lístků máty
- 4 lžíce třtinového cukru
- citronová (limetková) šťáva
Předem zmrazený led (v sáčcích, nebo tvořítkách na led) vysypeme do elektrického mixéru, přidáme rybíz a rozsekáme – mixér zapneme pouze na několik vteřin, aby se z ledu nestala tříšť! Ledovou směs opět vložíme do mrazničky. Do džbánku nalijeme ledově vychlazenou vodu a rum, přidáme lístky máty a třtinový cukr.
Přidáme ledovou směs s rybízem a opatrně ji vsypeme do džbánku. Nakonec přidáme šťávu z citronu nebo limetky a ihned podáváme. Pro nealkoholickou verzi nahraďte bílý rum 250 ml perlivé vody nebo hroznovou limonádou.
Tip!Pořádná party se neobejde bez maxi brček – všichni tak můžou pít z jednoho džbánku. Pokud je v obchodě neseženete, s trochou šikovností je vyrobíte i doma. Stačí použít klasická brčka – vždy jedno nastřihněte a opatrně vsuňte do druhého. Pokračujte, dokud nebude mít brčko požadovanou délku.
2 recepty na rybízovou štávu. Klasika nebo za studena
Mandlový puding s rybízovým žahourem
Tento dezert předčí veškeré vaše očekávání a uspokojí i ty největší gurmány. Podávejte ho jako sladkou tečku po večeři ve dvou – zaručeně budete mít úspěch!
Ingredience (pro 2 osoby)
- 1 balení mandlového pudingu
- 0,5 l mléka
- 200 g rybízu (může být i velmi zralý)
- 150 g třtinového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce rumu
Puding připravíme podle návodu na obalu, nalijeme do malých plastových formiček a necháme vychladnout. Puding nesladíme, sladká bude horká poleva. Po úplném vystydnutí (cca 45min) uložíme do lednice. Umyté kuličky rybízu vsypeme do menšího hrnce. Malé množství rybízu si necháme na ozdobu.
Recept na rybízový koláč s drobenkou, pochutnejte na osvěžujícím zákusku
Přidáme sklenku vody a na mírném plameni necháme rybíz pozvolna vařit. Po 20 minutách přidáme cukr, vanilkový cukr a rum. Přidáme plamen a za stálého míchání necháme ovoce zcela rozvařit. Odstavíme z plamene a přidáme citronovou šťávu.
Pamatujme na to, že puding by měl být dobře vychlazený a rybízová směs zase horká. Proto puding vaříme cca hodinu a půl před přípravou žahouru, aby se stihl v lednici zchladit. Před podáváním puding vyklopíme z formiček na menší talířky a polijeme horkou rybízovou směsí.
Ke každé porci přidáme pár kuliček čerstvého rybízu. Slavnostně bude dezert vypadat posypaný nasekanými mandlemi a ozdobený lístkem máty.