Taky milujete pizzu, ale nechcete utrácet za tu z restaurace a z mrazáku vám nechutná? Nebo vám nevyhovuje nabídka restaurací a na objednanou pizzu si musíte vždy přidávat ingredience navíc? Není nic jednoduššího než si ji udělat hezky po domácku a podle svého!
Dagmar Čechová, Topzine.cz
Na těsto budete potřebovat:
300g mouky
čtvrtku droždí
čajovou lžičku cukru
polévkovou lžíci hladké mouky
polévkovou lžíci soli
3 polévkové lžíce olivového oleje
Na rajčatovou omáčku:
200 g rajčatového pyré
pár čerstvých rajčat (oloupaných a zbavených jadérek)
jednu malou cibuli
2 stroužky česneku
čajovou lžičku cukru
oregano, tymián, sůl
olivový olej
popř. kečup
Dagmar Čechová, Topzine.cz
Nejprve si do hrnečku připravíme kvásek. Rozmícháme čtvrtku droždí se lžičkou cukru, lžící hladké mouky a třemi lžícemi teplé (ale ne horké) vody a necháme v teple asi hodinu kvasit. Mezitím si připravíme rajčatovou omáčku. Rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a zbavíme semínek. Na oleji osmahneme na drobno nasekanou cibulku a nakrájený česnek. Přidáme lžičku cukru, rajčatové pyré a nakrájená rajčata. Necháme vyvařit nadbytečnou vodu a dochutíme oreganem, tymiánem. Podle chuti přidáme sůl a kečup (záleží, jak chceme mít omáčku kyselou).
Dagmar Čechová, Topzine.cz
Do mísy nasypeme 300g hladké mouky, do dolíku přidáme kvásek, tři lžíce oleje a tak půl sklenice vody. Všechno pečlivě promícháme. Podle potřeby přisypáváme mouku, aby těsto příliš nelepilo. Z těsta můžeme pak vyválet placku na plech nebo těsto rozdělit na půl a pokusit se o kulatou pizzu. Na těsto přidáme rajčatovou omáčku a dále zdobíme podle chuti. Pečeme na 250° podle tloušťky těsta cca 10-20 minut.
DagmarČechová, Topzine.cz
Jako rychlejší alternativa se dá použít i listové těsto nebo koupená tortilla (pozor – bývá žvýkavější) popřípadě pita chléb.
Recept na těsto od Lenky K.