Ovoce je největším zdrojem vitamínů. Každý plod má své specifické účinky a chuť, proto si jej rádi dáváme v podobě salátů, a to nejen v horkých letních dnech, kde fungují také jako osvěžovadlo, ale i v zimních dnech, kdy jde o neobvyklé zpestření.
Ovocný salát s těstovinami, Foto: Veronika Chvátalová
Plody ovoce jsou z mírného pásu, jako jablka, hrušky, meruňky, či z tropického, kde jde o ananasy, pomeranče, grapefruity apod. Dělíme je stejně tak na kyselé a sladké. To bychom si měli zapamatovat zejména při přípravě salátů – vždy bychom měli použít jen jeden typ.
Ovocné saláty jsou jednoduché, výživné, ale také mají jednu nevýhodu, kterou je jejich netrvanlivost. Narušením struktury plodů rychleji ztrácejí vitamínovou hodnotu a čerstvost.
Ovoce jako lék
V prázdninových dnech mnohé rodiny chodí na oblíbené borůvky, ne každý ale ví, že tyhle malé bobulky jsou nejlepším přírodním lékem na zrak. Stejně tak dobře odbourávají depresi a stres. Jahoda vám zase pročistí organismus a umí také bojovat proti ledvinovým a močovým kamenům. Dobrým zdrojem železa jsou třeba meruňky, které paradoxně mají větší množství železa, když jsou sušené. Je dobré je jíst také při zácpě!
Lehký letní ovocný salát; Foto: Veronika Chvatalová
Ovoce proti stresu
Proti stresu je hroznové víno, které pomáhá i při únavě. Je však velice močopudné, ale je dobré jako dietní potrava, neboť zažene chuť na sladké.
Dietní jsou také jablka, která, jak je známo, mají nejvíce vitamínů ve slupce a těsně pod ní. Regulují zažívání a je dobré je jíst při různých nemocech. Toto ovoce urychluje uzdravování a nastrouhané dokonce dokáže snížit horečku.
Několik druhů ovocných salátů dle Vaší chuti; Foto: Veronika Chvatalová
Recepty na chutné saláty
Ovocné saláty nejsou jen o tropických plodech a zpestří je nejen těstoviny! Často se spojují s drůbežím masem, smetanou, bílým jogurtem či vlašskými ořechy. Vše je jen o vaší fantazii.
Jednoduchý ovocný salát
Hroznové víno, broskve, hrušky a jahody zalijeme dle množství jablečným moštem a podle chuti přidáme cukr.
Ovocný salát s těstovinami; Foto: Veronika Chvatalová
Těstovinový ovocný salát
Vyzkoušejte ovoce smíchat s těstovinami!
Do uvařených těstovin přidáme dvě nakrájená jablka, dvě mandarinky, jeden banán, tři až čtyři lžíce bílého jogurtu a třeba i cukr.
Ovocný salát s hruškami
Tento salát je nejlépe podávat jako přílohu k masovým pokrmům.
Nakrájíme očištěné hrušky, přidáme citronovou šťávu, dle chuti cukr a skořici a zakapeme rumem či brandy.
Ovoce s krůtím masem a tatarkou
500 g krůtího masa nakrájíme na nudličky a osmažíme. Přidáme na nudle nakrájená dvě jablka, jeden banán a jeden pomeranč. Dále dochutíme tatarskou omáčkou, bílým vínem a citronovou šťávou, popřípadě i cukrem.
Ovocný salát s masem; Foto: Veronika Chvatalová
Dobrou chuť a dny plné fantazie s přípravami originálních salátů!