K létu patří slunce, šplouchání vln – ať těch mořských nebo na Mácháči, a pokud nejste neoblomní pivaři a chcete si vychutnat letní podvečerní pohodu s něčím osvěžujícím a lahodným, určitě se pusťte do letní ochutnávky koktejlů.
Nějaký ten koktejlek nabízí kromě specializovaných cocktail barů i některé restaurace, taneční kluby, lobby bary i klasické hospody. V takových podnicích převažují ale hlavně staré známé: Mojito, Piňa Colada, Tequila Sunrise, Cuba Libre, Long Island Ice Tea nebo krátká B52.
Jsou už profláklé, a proto žádané. Při jejich objednávání jdeme na jistotu. Nebojte se ale trochu experimentovat a poznávat nové. Na konci prázdnin z vás budou znalci.
Na modré vlně prázdninového osvěžení
Koktejly do modra nebo do zelena na devadesát devět procent obsahují Blue Curacao, likér s citrusovou příchutí původem ze stejnojmenného ostrova, nebo alespoň sirup Blue Curacao.
Kostky ledu jsou neodmyslitelnou součástí letních koktejlů, Zdroj: sxc.hu
Tuhle ingredienci najdete v koktejlech s prázdninovými názvy jako například: Pacific Blue, Surfer, Blue Heaven, Swimming Pool a tak podobně. Takže v klidu vybalte, vyšplouchejte se v moři a po večeři si na párty dopřejte třeba právě Pacific Blue*:
Pacific Blue
Způsob přípravy: míchací sklenice
Sklo: koktejlová sklenka
Dekorace: koktejlová třešeň
Ingredience:
1 cl vodky
2 cl banánového likéru (doporučuji Monin nebo Bols)
2 cl Curacaa Blue
1 cl kokosového likéru (doporučuji Bols)
Nenechte se odradit barvou. Uvidíte, že vám lahodný likér v koktejlu zachutná.
Všechny odlesky a barvy slunce
Názvy koktejlů Tequila Sunrise nebo Sex on the Beach mluví samy za sebe. Sladké a příjemně provokativní jako usínající slunce hřející do zad, když trávíte konec skvělého prázdninového dne na pláži.
Obvykle se jedná o koktejly z ovocných šťáv a džusů přibarvených do červena sirupem z granátových jablíček – z grenadiny. Teplý podvečer na pláži a v ruce Bombay Punch*:
Bombay Punch
Způsob přípravy: šejkr
Sklo: sklenice na long drink
Dekorace: plátek ananasu, koktejlová třešeň
Ingredience:
4 cl tmavého rumu (doporučuji Bacardi)
1 cl pomerančového likéru (Cointreau nebo Bols)
4 cl pomerančové šťávy (může být 100% pomerančový džus)
4 cl ananasové šťávy (ananasového džusu)
2 cl citronové šťávy
1 cl grenadiny
Grenadina díky své sytě červené barvě a zajímavé chuti dokáže ozvláštnit řadu letních koktejlů. Používá se do nealkoholických i alkoholických nápojů.
The YouTube ID of I82mVLghoU0&NR is invalid.
Video: Když někdo umí, krom výborného koktejlu si vychutnáte i výbornou show.
Smetanové pokušení
Když vyrazíte v létě na dámskou jízdu, neměly byste počítat kalorie, ale užít si ji se vším všudy. Po náročném dni plném smíchu při sportovních aktivitách ve vodě nebo na pláži a probírání partnerských vztahů na lehátku je třeba si po večeři skočit do baru a dát si jako dezert smetanový koktejl a přes jeho hladinu pomrkávat na opálené domorodce. Tady je receptura na Alexander*, klasický smetanový koktejl, který ale nikdy neomrzí.
Alexander
Způsob přípravy: šejkr
Sklo: koktejlová sklenka
Dekorace: na vrchu nastrouhaný muškátový oříšek
Ingredience:
2 cl koňaku
2 cl kakaového likéru
2 cl smetany
Smetanové likéry se dobře pijí, což může být trochu zrádné. Ale zase na druhou stranu: co byste s kamarádkami pořád probíraly a čemu byste se smály až do konce dovolené?
Perlivé letní osvěžení
Není nic příjemnějšího, než si v parném letním dni dopřát chlazený perlivý nápoj. Koktejly, tak zvané fizzy, vám tohle osvěžení dopřejí a ještě si užijete výbornou neokoukanou chuť.
Citronová ozdoba je součástí mnoha letních drinků, Zdroj: sxc.hu
Všechny ingredience krom perlivého nápoje se připravují v šejkru. Perlivý nápoj (sodovka nebo limonáda) se dolívá až do sklenice, do šejkru v žádném případě nepatří! Receptura na Caramba II*:
Caramba II.
Způsob přípravy: šejkr
Sklo: sklenice na long drink
Dekorace: plátek grapefruitu
Ingredience:
4 cl Cachacy (brazilský rum)
2 cl grepové šťávy
Lžičku až dvě cukrového sirupu
Sodovka na dolití
Až budete pořádat párty, zkuste pro své přátele připravit některý z výše zmíněných koktejlů a budete hvězdou večera.
* použité receptury: Peter BOHRMANN; Míchané nápoje: 1 444 koktejlů s alkoholem i bez něj; Falken Mixbuch, München, Germany; přeložila Jaromíra Borecká pro Euromedia Group, k.s. – Ikar v Praze