Míchané nápoje se tradují již od samotného středověku, přestože některé legendy jim dávají ještě starší datování. Mluví se dokonce o napájení zvířat při kohoutích zápasech.
Kde se vzal koktejl?
Již nejstarší předkové byli důmyslní a míchali různá vína s přísadami či kořením pro lepší chuť. Rozmach míchaných nápojů a destilátů vůbec paradoxně vedl po prohibici v USA, kdy byl dovoz i vývoz zakázán, a tak kvetl černý trh. Z této doby je i nejvíce receptů na tzv. koktejly. Jedna legenda prozrazuje, jak mexický král chtěl příměří s americkými vojáky, kteří ho dlouhá léta napadali, a pozval je k sobě na mírové posezení k lahodnému pití. Míchané nápoje vojákům přinesla králova sličná dcera jménem Coctel. Vojáci byli tak polichoceni a nápoj jim natolik zachutnal, že jej nazvali po pěkné Coctel – Cocktail. O koktejlu se mluví i v 18. století, a to ve spojení s kohoutími zápasy, kdy zvířata měla být údajně napájena koktejly pro lepší výkonnost. Nejpravděpodobnější je však fakt, že Cocktails byli neplnokrevníci, kteří se při dostizích v 18. a 19. století označovali v Anglii v zájmu solidnosti při sázení barevnými třásněmi upevněnými na ocasech. V té době se již na tribunách pily míšené, sic horké nápoje.
Ale ať koktejl vznikl kdekoliv a kdykoliv a ať je druhů nespočetně, vždy je nejvyšší pravidlo, že koktejl musí být hoden svého jména.
Koktejly jsou typické svojí sklenicí, do které se míchají, tzv. koktejlky. Také nesmí mít obsah vyšší než 7 cl. V zásadě je můžeme dělit na aperitivy, které se konzumují před jídlem (oblíbené jsou Martini Dry nebo Manhattan). Digestivy se konzumují po jídle a sektové koktejly, které obsahují šumivé víno, se mohou podávat kdykoliv.
Lahodné barevné koktejly
Jak na koktejl?
První základní bází je krok, který dá koktejlu ladění, odlišení od ostatních s jinou bází. Obvykle obsahuje 50 % skutečného obsahu nápoje. Velice tradiční je vodka, rum, gin, whisky, koňak, brandy, ale i různé likéry či kořeněná vína. Druhou částí je tzv. modifikátor, který bázi zjemňuje a aromatizuje, právě modifikátor dává koktejlu charakter. Zahaluje do sebe základní bázi, ale nikdy ji nesmí naprosto přebít. Modifikátorem může být i cukr, smetana či vejce. Na šťavnatosti zase přidá džus, který také dodá ovocné ladění. Po kapkách či střicích se koktejl ve finále doplňuje speciálními dochucujícími prvky či barvidly, jde o naprosto individuální část přípravy. Ale nesmíme zapomenout, že koktejl by měl být pastvou pro oči, a proto nesmí chybět ani jedlá ozdobná dekorace.
Gin Fizz – jeden z nejstarších koktejlů
Nejčastější?
Mezi nejčastěji míchané nápoje patří Manhattan, avšak jiný kraj jiný mrav, koktejly jsou oblíbené všude a je na každém z nás, který mu zachutná. Známé jsou i Bloody Mary, Margarita, Martini, Piňa Colada a další. Zkuste si tedy namíchat svůj Manhattan.
Manhattan (recept)
na jednu porci: 5 cl Rye whisky, 2 cl sladký červený vermut, 1 střik Angostura Aromatic Bitters, koktejlová třešnička
Do míchací sklenice vložte tolik ledu, aby jen mírně přesahoval hladinu budoucího nápoje (vyžaduje to trochu zkušenosti a cviku, ale nebojte se). Dejte okapat koktejlovou třešničku a připravte si napichovátko, které je tak dlouhé, že při opření o dno sklenky přečnívá její okraj asi o 1 až 2 cm. Vylijte vodu z míchací sklenice, případně vyměňte led za čerstvý.
Do míchací sklenice odměřte všechny tekuté přísady a nápoj promíchejte barovou lžičkou. Pak ho přes barové sítko nalijte do koktejlky a vložte třešničku na napichovátku.
Manhattan podávejte jako aperitiv s koktejlovým ubrouskem a přiložte malý talířek na odložení napichovátka.
Rye neboli žitnou whisky můžete nahradit bourbonem. Místo červeného vermutu můžete použít vermut suchý, v tom případě vytvoříte Dry Manhattan – do něho však ale nepatří třešnička, ale závitek citronové kúry.
Zajímavost
Mluví se, že Manhattan byl poprvé míchán v americkém státě Maryland v 19. století jako posilující lék zasaženým účastníkům soubojů.
Manhattan Cocktail