Rozhodli jste se zkusit jak chutná opravdový celozrnný chléb a zároveň otestovat svou domácí pekárnu, jestli ho zvládne lépe, než profesionální pekaři? Nakupte si tedy správné suroviny a jdeme na to!

Celozrnná mouka, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Budete potřebovat:
350 ml mléka
3 lžíce oleje
1 lžíce octa
1,5 lžíce chlebového koření nebo drceného kmínu
2 lžičky soli (hodně slané, jedna a půl zarovnané bude stačit)
1 lžička cukru
100 g hladké mouky
200 g celozrnné žitné mouky
200 g celozrnné pšeničné mouky
1 lžička sušených kvasnic, nebo polovina čerstvých

Semínka dodají chlebu jedinečnou chuť, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Jako vždy začínáme mokrými surovinami: vlažné mléko, olej, ocet. K tomu do formy přisypeme chlebové koření (já použila jen ten drcený kmín), sůl, které bude stačit jedna a půl lžičky a cukr.
Podle vlastních preferencí přisypeme slunečnicová a dýňová semínka, nebo třeba sezam.
Na to nasypeme hladkou mouku a obě celozrnné. Úplně navrch dáme kvasnice – ať už sušené, nebo čerstvé a lehce je promícháme s moukou.

Těsto má trochu jinou konzistenci, než z klasické mouky, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Většina pekáren má vlastní program na celozrnný chléb. Liší se na první pohled od ostatních programů především svou délkou. Proto ho chlebíku dopřejme a v mezičase si můžeme zajít třeba do kina.
Za téměř čtyři hodinky by měl být bochník hotový, krásně vonět a lákat vás k ochutnání. Vyjměte ho z formy, vytáhněte hák a nechte ho chládnout nejlépe na mřížce.
Přeji vám dobrou chuť!

A teď už jen obložit a zdravě svačit, Zdroj: Eva Mácová, Topzine.cz
Zdroj: Lenka M. toprecepty.cz