!Recepty!Jedno staré úsloví praví, že ten, kdo má na zahradě keř černého bezu, má doma tu nejlepší a nejčistší lékárnu. Jen těžko byste hledali jinou léčivou rostlinu, která se dá celá spotřebovat. Použít můžete květy, listy, plody, kůru i kořen. A protože od května do června je ten nejlepší čas na sběr květů, máme pro vás pár tipů, jak černý bez zpracovat.
Název černý bez – v němčině Holunder – má svůj původ ve staroněmčině, kde se podobným výrazem označoval strom Bohyně Holly, ochránkyně domu a dvora. O jeho léčebných účincích věděly už babky kořenářky, ale i známí léčitelé starého Řecka. Mezi ty nejznámější patřil Hippokrates, označovaný za otce medicíny. Ten se zabýval léčebnými účinky černého bezu a jeho konkrétní využití zaznamenal ve svých spisech.
Čerstvá bezová šťáva obsahuje dostatek vitamínu A, který je nezbytný pro dělení buněk, udržování sliznic, a především pro zrak. Vitamín B1 (Tiamin) je obsažený v sušených bezových květech a je důležitý při přeměně tuků a sacharidů v energii a také k činnosti nervového systému. Vitamín B3, potřebný pro zdravou pokožku a správné fungování zažívacího systému, je obsažen v jednom litru bezové šťávy cca ve 40 mg.
Pro sběr si vybírejte velké a rozkvetlé květy Foto: Jana Volská, Topzine.cz
Životně důležitý vitamín C je také obsažen v černém bezu. Ve 100 gramech čerstvých bobulí je obsaženo až 18 mg tohoto vitamínu. (Doporučená denní dávka je 50 – 75 mg.) Černý bez ale obsahuje i řadu dalších látek potřebných pro správné fungování našeho organismu. Jsou to například draslík, vápník, fosfor nebo třísloviny.
Květy černého bezu léčí i uspokojí mlsné jazýčky
Květy se sbírají od počátku května do konce června. Vyberte si suchý den, protože květy jsou citlivé na déšť a mohou snadno opadat. Nůžkami odstřihávejte vždy celé květenství a ukládejte ho do košíku nebo do papírové tašky. Nasbírané květy můžete buď ihned zpracovat, anebo usušit pro pozdější využití.
Pokud si chcete květy černého bezu nasušit, rozprostřete je na papír a sušte ve stinné, dobře větrané místnosti. Zabráníte tak možnému plesnivění. Po usušení květy nůžkami oddělte od celého květenství. Skladujte je v nádobě z tmavého skla, kterou dobře uzavřete, aby z květů nevyprchal esenciální olej.
Pochoutky z čerstvých bezových květů
Osvěžující bezový nápoj připravíte ze čtyř kusů bezových květů, půl litru mléka a jednoho sáčku vanilkového cukru.
Bezový květ opláchněte, odstraňte větší stopky a nechte osušit. Mléko ohřejte, přidejte květ a nechte asi 30 minut louhovat. Nápoj sceďte. Přidejte vanilkový cukr. Před podáváním dejte nápoj asi na hodinu vychladit do ledničky
Usušené květy skladujte v temnu Foto: Jana Volská, Topzine.cz
Tip pro dospělé: Kromě vanilkového cukru můžete přidat ještě dva žloutky, jednu lžíci hnědého cukru a 1dcl brandy, koňaku nebo jiného alkoholu. Postup je stejný a lahodný nápoj získá větší říz.
Bezové lívance
8 čerstvých bezových květů, 250 g celozrnné mouky, 1 vejce, 1 čajová lžičku prášku do pečiva, 1 lžíce cukru, 1/8 litru mléka, 3 lžíce rumu, 1-2 skořicové cukry (na obalení lívanců), tuk na smažení
Ingredience smíchejte a připravte těsto. Nechte ho asi hodinu odpočívat. Mezitím omyjte květy a nechte je osušit. Rozehřejte tuk na pánvi. Bezový květ vložte do těsta a osmažte z obou stran dozlatova. Opečené lívance nechte na sítku okapat od přebytečného tuku. Podávejte je ještě teplé a posypané skořicovým cukrem.
Čaj z nasušeného černého bezu
Pokud se rozhodnete, že si bezové květy nasušíte, získáte tak výborného pomocníka při nemocích z nachlazení. Bez je známý svými potopudnými účinky, je úspěšným nástrojem při detoxikačních a čisticích procesech, tlumí záněty a zklidňuje bolesti. Díky dokonalému spojení obsažených látek má účinky posilující a stimulující imunitní systém. Zbývá už jen dodat, že čaj i výborně chutná.
Čaj z černého bezu je výborný s medem nebo šípkovým sirupem., Foto: Jana Volská, Topzine.cz
Dávkování pro přípravu čaje z černého bezu je obvykle dvě čajové lžičky (3-4 g) květů na 150ml vařící vody. Po pěti minutách louhování se čaj přecedí přes sítko. Pije se teplý, oslazený medem nebo šípkovým sirupem. Při nemoci či nachlazení obvykle 1-2 hrnečky denně.
Na další tipy, jak zpracovat černý bez, se můžete těšit již za pár měsíců, během nichž se květy změní v plody a postupně dozrají do tmavě rudých a vitamíny nabitých bobulí.