Staňte si i vy alespoň na den barmanem věhlasných drinků, které pijí hvězdy v hollywoodských filmech! Jednoduché i složitější koktejly zvládne každý z nás. Nakrmte se kuráží a směle do toho. Je tu pro vás pár receptů na skvělé drinky.
Americano koktejl s lahodnou chutí
Americano
Leč název tomu nenapovídá, mluví se o tom, že tento koktejl byl zrozen v Itálii. Pokud přidáte 5–10 cl sodovky, vytvoříte Americano Highball.
Dávka na jednu porci:
5 cl sladký červený vermut, 5 cl Campari, řez pomeranče nebo závitek citronové kůry
Do nízké sklenky vložte několik kostek ledu, odměřte suroviny a krátce je promíchejte barovou lžičkou přímo ve sklenici. Vložte řez středního pomeranče nebo závitek citronové kůry (to je kůru seříznutou z citronu po rovnoběžce, nikoliv po sloupku – dosáhnete zakroucené ladnosti).
Tento nápoj je vhodný podávat před jídlem nebo jen jako osvěžující alkoholový nápoj kdykoliv.
Věhlasná Bloody Mary
Bloody Mary
K receptuře tohoto známého nápoje se hlásí Harry´s New Bar v Paříži s barmanem Petem Piliotem, který nápoj připravil poprvé v roce 1921. V Paříži ovšem ale byla odmítnutá celerová sůl.
Dávka na jednu porci:
9 cl vodka, 18 cl šťáva z rajských jablíček, tabasco, celerová sůl, sůl, pepř
Připravte si šejkr, který nejlépe těsní, rajčatová šťáva ráda stříká. Tu také zprvu zkontrolujte, jestli opravdu chutná jako tomatová šťáva. Do sklenky vložte několik kostek ledu, odměřte vodku a přidejte dochucovací prostředky, vše promíchtejte barovou lžičkou a teprve potom přidejte šťávu z rajských jablíček. Znovu promíchejte. Dáte-li přednost šejkru, odměřte suroviny, protřepejte a přes sítko nalijte případně i s ledem do sklenice.
Bloody Mary je vhodná jako aperitiv, ale mnohem lépe ho oceníte po prohýřené noci, neboť tento nápoj je dobrý na kocovinu. Pokud netoužíte po vodce, lze ji nahradit také ginem, stejně tak tomatovou šťávu ochucenou sťávou z ústřic. Místo míchátka mnoho lidí extravagantně používá kus stonku řapíkatého celeru, který není vůbec špatný přikusovat. Někdo si do Bloody Mary dokonce rád dopřeje trochu nastrouhaného křenu!
Margarita se slanou krustou
Margarita
Název vznikl podle jména autorky Američanky Margaritě Samesové, která nápoj údajně namíchala poprvé o Vánocích 1948 vybrané společnosti, v níž nechyběl prý ani pozdější hotelový magnát Nick Hilton ani Elisabeth Taylorová. Představujeme jeden z trendů barových pultů konce století.
Dávka na jednu porci:
4 cl tequily, 2 cl Triple Sec – pomerančový likér, 1,5 cl citronové nebo limetkové šťávy, sůl
Šejkr naplňte do jedné třetiny až poloviny ledem. Koktejlovou sklenku opatřete slanou krustou (okraj sklenice navlhčíte citronovou šťávou a ponoříte do soli) a vylisujte šťávu z citronu či limetky. Do šejkru odměřte všechny tekuté přísady a nápoj důkladně protřepejte. Do sklenky ho přes sítko nalévejte tak opatrně, abyste nenamočili slanou krustu.
Margaritu můžete podávat jako originální aperitiv nebo v podstatě kdykoliv.
Rosemary Martini
Martini
Říká se, že když jej původní autor-barman míchal známému multimilionáři J. D. Rockefellerovi, dostával za Martini záviděníhodné spropitné. Do Martini můžeme vkládat nejen olivu, citronovou kůru, ale i třešničku či perlovou cibulku.
Dávka na jednu porci:
6 cl gin, 2 cl suchý vermut, oliva nebo řez citronové kůry
Míchací sklenici a koktejlovou sklenku naplňte ledem. Připravte si gin a vermut a napíchnutou olivu na napichovátku, led z míchací sklenice i koktejlky odstraňte a do míchací sklenice vložte nový a čerstvý. Odměřte tekuté přísady do míchací sklenice a nápoj důkladně, ale poměrně rychle promíchteje. Přes sítko ho nalijte do připravené předvychlazené koktejlky. Vložte připravenou olivu.
Martini je nejlépe podávat jako aperitiv.
Piňa Colada
Říká se, že tento drink pomohl jedné firmě vyrábějící bílý rum v době s potížemi s odbytem. V Americe dokonce jednu dobu byl prodáván jakýsi polotovar v plechovce, který stačilo nalít do mixéru a nápoj libé chuti byl na světě.
Dávka na jednu porci:
9 cl bílý rum, 6 cl kokosový likér, 15 cl ananasový džus, klínek ananasu, koktejlová třešnička
Připravte si sklenku, aby se do ní nápoj vešel i s ledem. Stejně tak si zajistěte i dostatek drceného ledu. Do mixéru nasypte drcený led, přidejte tekuté suroviny. Začtěte nejprve na nižší rychlosti a postupně zrychlujte, tak dlouho, dokud nápoj nezpění. Po té ho slijte do sklenice, kterou ozdobíte klínkem z ananasu a třešničkou a nejlépe dvěmi brčky.
Piňa Colada je výborná kdykoliv jako osvěžující nápoj.
Tequila Sunrise s pomerančem
Tequila Sunrise
Jde o hit osmdesátých let. Pokud budete obratní, těžká grenadína klesne ke dnu a zanechá za sebou tíživý barevný přechod, který opravdu může připomínat východ slunce.
Dávka na jednu porci:
9 cl tequila, 18 cl pomerančový džus, 3 cl grenadina, řez pomeranče, koktejlová třešnička
Skleňku naplňte ledem, odměřte do ní tequilu a pomerančový džus a směs promíchtejte. Přidejte grenadinu a již nemíchejte! Ozdobte řezem pomeranče a třešní, zasuňte dvě sací brčka a míchátko.
Drink je vhodný kdykoliv jako osvěžující část dne. Místo tequily můžete také vyzkoušet vodku, ale v tom případě nezapomeňte změnit název.
Beton
Údajně jde o český nápoj, který vymyslel barman v Interhotelu v Karlových Varech.
Dávka na jednu porci:
4 cl becherovka (nejlépe Karlovarská), 10 cl tonic, řez citronu
Do sklenky odměřte becherovku a po té přidejte tonic až po okraj. Vložte nebo zavěste řez citronu a případně napichovátko.
Podávejte jako osvěžující drink či jako objemný aperitiv.