Menu
TOPZINE.cz

Recept: Rychlá buchta s ovocem a žmolenkou

Běžný domácí sešitek s klasickými recepty se doslova prohýbá pod návody na ovocné buchty. Tohle je jeden z nich. Vyzkoušený, výborný, variabilní a jednoduchý. Dá se použít i mražené nebo zavařené ovoce, ale nejlepší je přece jen to sezónní. V současné době tedy jahody.

Těsto:
1 hrnek mléka
½ hrnku oleje
2 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
+
Žmolenka:
2 lžíce másla
2 vrchovaté lžíce cukru
4 vrchovaté lžíce mouky

+
Ovoce

V jednoduchosti je krása

A proto dnešní návod zní: vše nasypat, vyklepnout a nalít do mísy, důkladně zamíchat – nejlépe ručním mixérem, nebo metličkou – a nalít na plech vyložený pečicím papírem.

Pokud nevedete pečicí papír, uchylte se ke klasickému vymazání tukem a vysypání nejčastěji polohrubou moukou.

Traduje se, že kypřicí prášek by se měl nejprve smíchávat s moukou, což většina lidí tak nějak dodržuje, nedávno jsem ale profesionálního kuchaře viděla sypat ho rovnou do tekuté směsi, takže čert ví.

Pokud vás trápí velikost hrnků, věřte, že běžný hrníček má kolem 250 ml. Je tedy logické, že pokud použijete klasický půllitrák, nebudou vám ostatní přísady stačit a budete muset dávky zdvojnásobit – a samozřejmě také použít větší plech.

Ovoce dodá moučníku krásnou barvu, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Nezapomeňte na ovoce!

Na plech s těstem klademe ovoce podle chuti. Záleží jen na vás, jestli jahody nakrájíte na menší kousky, nebo je použijete celé. Zda se potřebujete zbavit zavařených meruněk, nebo vám zrovna v mrazáku zavazí ostružiny. Co si uděláte, to budete mít.

Nakonec dílo posypte žmolenkou a dejte péct asi na 180 °C. Do 45 minut by mělo být hotovo. Pravidelně troubu kontrolujte, špejlí zjišťujte stav věci a případně zeslabte teplotu.

Žmolenka, drobenka, posypka

Ať už jí říkáte jak chcete, a ať už ji doma připravujete jak chcete, jedná se o totéž. Pokud máte svůj vlastní recept, držte se ho. Pokud ne, zkuste ten náš.

Povětšinou se udává jeden díl másla a jeden díl cukru na dva díly mouky. Což v praxi znamená výše zmíněnou dávku. Odhadem.

Pokud se vám nedaří prsty či vařečkou vytvořit požadované drobení, přidejte podle potřeby máslo, mouku nebo i cukr. Chce to ale trpělivost!

Smetanový jogurt dodá na lahodnosti, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Mouka, cukr i tuk se používají různé. Je vhodné volit nejsnadnější střední cestu – mouku polohrubou či tu hladkou, cukr moučku (opravdu to jde i s krystalem, nebo třeba skořicovým cukrem, pak to tak ale také vypadá…) a jako tuk využít máslo. Dodá drobence odpovídající chuť i aroma.

S jogurtem nic nezkazíte

Často se buchty konzumují k čaji, kávě, mléku nebo jen tak, nasucho. Výborná chuťová kombinace ale vznikne kombinací smetanového jogurtu a čerstvého moučníku. Nejenže vypadá luxusněji, ale opravdu skvěle se doplňují.

Teď už jenom dobrou chuť!

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept: Rychlá buchta s ovocem a žmolenkou