Se slzou v oku vzpomínáte na stolování dob dávno minulých? Obdivujete um svých babiček a pohrdáte hotovými lahůdkami pochybného složení, jenž na vás smutně koukají z regálů supermarketů? Pak je tato publikace jako stvořená právě pro vás!
Nakladatelství Paseka servíruje svým zákazníkům neobvyklou kuchařskou lahůdku. Lahůdková kuchyně – Příprava studených lahůdkových pokrmů v domácnosti si v ničem nezadá se svými kolegyněmi. Navíc oplývá širokou škálou možných kombinací receptů a nápady jak zužitkovat zbytky použitých surovin a k jaké příležitosti jídla samotná podávat.
Nomen est omen
Co se této knihy týče, určitě platí nomen est omen. Nejde totiž jen o plytký soupis receptů, nýbrž o úplně jiné vnímání problematiky vaření, než jsme v moderních knihách tohoto typu zvyklí.
Sice i zde autorka občas vyžaduje suroviny, které běžně v lednici neskladujeme, a možná nebudou ani tak lehko sehnatelné, ale na druhou stranu nám nic nebrání nahradit je něčím odpovídajícím, takřka moderním.
Lahůdková kuchyně, Zdroj: archiv nakladatele
Práci si můžete zjednodušit
Ano, paní Janků-Sandtnerová svou knihu psala v době, kdy bylo vaření opravdovým uměním a nebojím se říci, že se u něj kuchaři pořádně zapotili. Dnes už nebudete muset tlačenku plnit do vepřového žaludku, ač uznávám, že určité kouzlo a především uměleckou hodnotu by to mělo. Místo toho si v obchodě snadno koupíte igelitové tlačenkové střevo a ušetříte snad i několik hodin práce a pobíhání po obchodech.
Kuchařka je doslova napěchována nápaditými návody, které mohou nejen inspirovat, ale i otevřít široké obzory novým generacím. Už jen série pomazánek, obložených chlebíčků, majonéz a paštik mluví samy za sebe. Mě osobně nadchly i návody na úpravu másla, které jsou jednoduché a praktické.
Poměrně snadně se jeví i kouzla se sýry, zmrzliny, šerbety, bowle a koktejly, které využijete především při oslavách všeho druhu, čajových dýcháncích, nebo jen posezení s přáteli.
Ilustrační foto, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz
I maso hraje hlavní roli
Vyšší třídu zaujímají kapitoly o rybách, racích a různých druzích masa. Pustit se do porcování husy už bude chtít trochu odvahy a umu. Návod vám ale bude stoprocentně nápomocen i v tomto procesu.
Podle názvu kuchařky určitě čtenář očekává i nějaké ty klasické lahůdky, pod kterými chápeme především aspikové variace, saláty a vejce. A očekává správně! Receptů na tohle téma kniha obsahuje více než dost a mnohé z nich jsou opravdu rychlé a výsostně efektivní.