Vaše chuťové buňky jsou na každé dovolené s vámi a lákají ochutnat místní lahůdky a speciality. Ať už budete v Evropě, nebo někde v exotických destinacích, máme pro vás tipy, kterým byste určitě neměli odolat.
Paella nasytí velké množství strávníků, Zdroj: wikipedia.cz
Nizozemský server Vrouw.nl provedl na téma „jídlo na dovolené“ průzkum, jehož se zúčastnilo 1 384 žen. Z výsledků vyplynulo, že 75 % žen si vybírá dovolenou podle místní kuchyně.
Už jste hladoví po více informacích? Následující řádky naladí vaše žaludky na evropské i exotické speciality. Možná vás inspirují, kam jet na dovolenou, nebo vám alespoň nostalgicky připomenou její právě uplynulou vůni a chuť.
Španělský temperament
Tortilla de patata, neboli hutná omeleta s brambory smažená v olivovém oleji, nemá kromě názvu nic společného s mexickou tortillou. Paella, jejímž základem je rýže, existuje v mnoha variacích, jako například paella Valenciana (rýže, zelenina, králičí, kuřecí a kachní maso, fazole) nebo paella de Marisco (s mořskými plody), může být chutným obědem nebo večeří na vaší dovolené. Pochoutky jako klobása chorizo nebo šunka jamón serrano jsou lahůdky, na něž jsou Španělé právem hrdí. Ochutnejte a poznáte proč.
Itálie – kulinářská jednička
Risotto se může v různých oblastech Itálie velmi lišit. U pobřeží bude s rybami a mořskými plody, ve vnitrozemí třeba s dýní nebo chřestem. Určitě také zkuste tradiční polentu jako přílohu k masu. Při návštěvě Bologni zase vsaďte na těstoviny a nebudete zklamáni. Bologna je jimi totiž proslulá.
Risotto di pesto je jednou z možných variací risotta, Zdroj: sxc.hu
A italský dezert tiramisu udělá na závěr sladkou tečku za vaším hodováním.
Řecko
Taramosalata je tradiční pomazánka z rybího mlíčí, brambor, olivového oleje a citronové šťávy podávaná s chlebem jako předkrm. Zkuste místní sýry feta nebo halloumi a přikusujte k nim velké řecké olivy. Symbióza chutí vás příjemně překvapí.
Řecký špíz souvlaki, Zdroj: wikipedia.org
Objednejte si moussaku (zapečené vrstvy masa a lilku přelité bešamelem) a jako dezert si dejte třeba jogurt s medem a vlašskými ořechy. Masožrouti určitě ocení řecké souvlaki, což jsou kousky masa (jehněčího nebo vepřového) a zeleniny grilované na špízu, podávané v pita chlebu nebo na talíři s opečenými brambory.
Žhavé Thajsko
Pikantní thajská kuchyně vás může zaskočit, ale určitě není dobré jí dlouho odolávat. Ráno zkuste třeba khao khai chiao (omeletu s bílou rýží, chilli omáčkou a plátky okurky) a jako oběd či večeře vás určitě nezklame nejběžnější místní pokrm khao phat, což je smažená rýže v kombinaci s kuřetem (khao phat kai), vepřovým (khao phat mu) nebo krabím (khao phat pu) masem.
Japonsko není jen sushi
Tradiční místní přílohy jako rýže nebo nudle si můžete vychutnat v kombinaci s yakitori, což jsou velmi oblíbené grilované kuřecí špízy, nebo kushiyaki (špízy z masa a zeleniny).
Takoyaki – japonská lahůdka s chobotnicí, Zdroj: wikipedia.org
Populáním občerstvením na ulici je takoyaki, což je kulatý smažený knedlík, který má uvnitř kousek masa z chobotnice. Z japonských sladkostí (wagashi) ochutnejte třeba rýžové knedlíčky dango nebo mochi (sladká rýže zpracovaná do tuhé, lepkavé a průsvitné hmoty).
Podmanivé chutě Indie
Indická kuchyně je charakteristická rozsáhlým používáním koření, bylinek, zeleniny a ovoce. Určitě ochutnejte místní chlebovou placku chapati. Utržené kousky této placky se často používají místo lžíce k nabírání masa nebo zeleninového jídla.
Sladkou snídaní vám může být poha (rýžové vločky s ořechy, rozinkami, kardamonem a dalším kořením), k obědu zkuste třeba kanda pohe (směs rýže, brambor a cibule okořeněná hořčičným semínkem, kurkumou a chili papričkou) nebo populární kuře tandoori pečené s jogurtem a kořením tandoori masala, kajenským pepřem a červeným chilli.
Tandoori kuře má díky koření neobvyklou červenou barvu, Zdroj: wikipedia.org
Na ulici můžete vyzkoušet panipury, což je těsto smažené do kulatého dutého tvaru a naplněné směsí brambor, cibule, cizrny, okořeněné tamarindem, paprikou, chaat masalou.