V Královské zahradě Pražského hradu proběhne od 25. do 27. května gastronomická událost roku. Šestý ročník Prague Food Festivalu vám dá možnost ochutnat molekulární kuchyni, biopotraviny od farmářů i kontroverzní pochoutky z hmyzu na slano i na sladko.
Prague Food Festival letos láká na světové i domácí šéfkuchaře, ochutnávky na 50 gastronomických stáncích a velkokapacitní degustační stany s 500 místy k sezení.
Papej lokálně
Doprovodný program nabídne ochutnávku vína se sommeliérem, ukázku snoubení jídla s pivem i několik hudebních a tanečních vystoupení. Motto festivalu pro letošní rok zní Mysli globálně, papej lokálně. Prestižní české restaurace proto připraví tříchodové degustační menu z kontrolovaných lokálních surovin a v areálu bude několik stánků s bio a fair trade potravinami k ochutnání i zakoupení.
Na všechny tři dny gastronomického svátku jsou připraveny gastronomické workshopy pod vedením předních českých i zahraničních kuchařských hvězd.
Andaluskou kuchyni představí španělský šéfkuchař Enrique Sánchez, který také ukáže, jak v kuchyni originálně a stokrát jinak využít perlu španělské kuchyně – olivy.
Kubánský bar a škola salsy
Bar La Casa de la Havana Vieja láká návštěvníky na svůj stánek plný míchaných drinků a ochutnávku rumů. Každý večer zde bude pod vedením profesionálních tanečníků připravena miniškola vášnivé salsy, tance, který si s dobrým jídlem a míchanými drinky rozumí skvěle.
Přímo na stánku baru vystoupí také kubánská kapela Santy y su Marabú v čele s energickým hudebníkem a multiinstrumentalistou Santym Jimenezem Smithem.
Hmyzí dobroty a kuchyně kosmonautů
O tom, že i brouci a jiný hmyz se může stát neodolatelnou delikatesou, se vás pokusí přesvědčit šéfkuchaři z pražské restaurace Noodles. Speciální hmyzí menu bude připraveno k ochutnání každý den.
Jiří Štift z restaurace Essensia v rámci své experimentální laboratoře připraví techno-emocionální menu a návštěvníkům ukáže, jak kuchtí kosmonauti.
Naučíte se točit pivo
Denně bude v Královské zahradě probíhat Škola čepování pod vedením mistra světa v čepování za rok 2010 Lukáše Svobody. Nejšikovnější výčepní z řad návštěvníků si kromě vlastnoručně natočeného piva odnesou i titul Výčepní učeň Pilsner Urquell PFF 2012.
Nabitý program
Festival navštíví přední čeští šéfkuchaři z nejlepších restaurací Prahy i ostatních měst. Své kuchařské umění předvede šéf Zdeněk Pohlreich, čerstvý držitel michelinské hvězdičky Radek Paulus z restaurace Alcron nebo televizní Kluk v akci Ondřej Slanina.
Těšit se můžete na řadu dalších zajímavých hostů, nejen z řad šéfkuchařů a barmanů.
Cenově zvýhodněné vstupenky na letošní Prague Food Festival si můžete zakoupit v předprodeji na www.praguefoodfestival.cz nebo za standardní cenu přímo při vstupu do areálu Královské zahrady.
Na oficiálních stránkách Prague Food Festivalu najdete také kompletní program akce a seznam vystupujících hostů.