Příprava přílohy, tak typické pro českou kuchyni, jakou jsou brambory, je mnohdy tvrdým oříškem. Jak je připravit, aby nebyly rozměklé nebo nedovařené?
Tato plodina, nenáročná na pěstování, je významná pro lidský organismus, protože obsahuje bohatý zdroj polysacharidů, minerálů, fosforu, hořčíku a draslíku.
Díky těmto nepostradatelným látkám snižuje krevní tlak, posiluje cévní systém a pro svou nízkou kalorickou hodnotu se dá použít i při hubnutí.
Brambory pro lepší erekci
Brambory, především pokud je vaříme ve slupce, jsou zdrojem obranných látek, energie a mají i protirakovinné účinky.
Díky vápníku jsou důležité pro zdravé klouby a kosti, vysoké množství hořčíku se naopak postará o lepší roztažení cév a tím pádem umožní delší a kvalitnější erekci u mužů.
Brambory jsou zkrátka superpotravinou, která se postará i o kvalitu vaší kůže, vašich nehtů, vlasů a v neposlední řadě díky draslíku zajistí úlevu při bolesti hlavy.
Recept na zapečené smetanové brambory. Udělejte netradiční přílohu
Příprava brambor pro 2 až 3 osoby
- 5 středně velkých brambor
- voda (dle velikosti hrnce)
- 1 čajová lžička soli
- ½ čajové lžičky kmínu
Pro dochucení:
- 3 až 5 dkg másla
- dle chuti snítku petržele
Příprava brambor
Nejprve brambory opláchneme a oloupeme. Takto připravené nakrájíme na čtvrtiny a vložíme do hrnce s vodou tak, aby byly ponořené. Dochutíme solí a kmínem.
Jak upéct brambory v troubě? Tipy na křupavou přílohu k masu
Samotné vaření brambor
Hrnec s bramborami dáme vařit na sporák a zakryjeme pokličkou. Přivedeme k varu a zhruba po 20 minutách zkontrolujeme, zda jsou hotové – tak akorát měkké.
Jak správně uvařit těstoviny. Připravte je konečně al dente
Pokud jsou uvnitř ještě tvrdé, necháme je na sporáku dalších 5 až 10 minut do změknutí, slijeme vodu z hrnce a brambory dáme na talíř.
Pro dochucení brambor
Aby nebyly brambory suché, rozehřejeme si máslo v menším hrnci na sporáku, cca 1 až 2 minuty za stálého míchání. K bramborám přidáme nakrájenou petrželku (bez nati, jen lístky) a smícháme. Připravené brambory polijeme touto směsí a servírujeme na stůl. Přejeme dobrou chuť!
Typy brambor:
Brambory typu A – s protáhlým tvarem a hladkou slupkou, vhodné na bramborový salát a loupačku
Brambory typu B – polopevné, lze je zpracovat na mnoho způsobů – do salátu, na guláš, jako přílohu i restované
Brambory typu C – s drsnější slupkou, více škrobovité až moučnaté, hodí se na knedlíky, bramboráky či kaši