Rakouské Vorarlbersko je vyhlášenou kulinářskou oblastí známou především díky Bregenzskému lesu a Sýrové stezce, kam jezdí turisté z celého světa na horský a alpský sýr. Nyní se ale proslavil i místní pivovar Brauerei Egg. Vaří se zde totiž nový speciál se syrovátkou.
Nový speciál Waelder Senn, Zdroj: brauerei-egg.at
Pro nejmenší soukromý pivovar založený v Egg ve Vorarlbergu je typické vaření pivních speciálů už od roku 1894. Speciál s názvem Wälder Senn obsahuje pouze 2,5 % alkoholu a skládá se ze 2/3 piva a 1/3 syrovátky, která je známá svou schopností odvádět z organismu toxické látky, podporovat činnost ledvin či zlepšovat látkovou výměnu a napomáhat snižování cholesterolu.
Vrchní sládek Hinrich Hommel uvedl, že vzniku novému pivu předcházely tři roky experimentů a dodal: „Nový speciál je založen na receptu z roku 1945, který jsem sehnal s pomocí bývalého spolužáka.“
Jako první ochutnali pivo návštěvníci týdenních trhů v Bregenz. Jedna z návštěvnic, Helene Holler, na pivu oceňovala méně hořkou chuť v porovnání s běžným pivem, zatímco Werner Regner tvrdil, že rozdíl byl sotva znatelný. Masuf Safare řekl s úsměvem: „Je to docela krémové, že? Jako cappuccino!“
Britský deník Metro si od pivního speciálu slibuje sexuální orgie
O pivu se okamžitě začaly šířit pověsti, že prý má pozitivní účinky na sexuální výkonnost. Tyto zvěsti se objevily kupodivu až v Británii v deníku Metro, kde redaktoři dokonce zaměnili syrovátku se sýrem. Sdružení rakouských pivovarů o sýrovém pivu prý nic neví.
Dříve byl v této oblasti menší pivovar v každé obci z důvodu náročných tras. Ze 72 původních pivovarů dnes existují jen čtyři. Velkou výhodu měly tyto pivovary před příchodem elektrického chlazení díky ledu, který byl během zimy skladován v suterénu. V létě pak bylo pivo dodáváno do restaurací i s ledem.
Produkty pivovaru Brauerei Egg
V pivovaru Brauerei Egg pracuje 23 zaměstnanců a ročně se zde vyrobí okolo 1,5 milionu litrů piva.
V oblasti Bregenzského lesa se nachází 44 sýrařských hostinců s odpovídajícím jídelním lístkem. Servírují dobroty jako sýrovou polévku a typické sýrové knoflíčky, ale také lehké saláty s jemným čerstvým sýrem nebo nadýchané soufflé. Nyní se na lístky hostinců dostává i syrovátkový speciál.
Vorarlbersko se v rakouském srovnání – v přepočtu na obyvatele – může pochlubit nejvíce restauracemi a hostinci oceněnými gurmánskými průvodci.