Oblíbené pokrmy: Vejce na hniličko, sázené vejce nebo skotské vejce. Znáte jejich přípravu?
Komerční sdělení
26. 3. 2024
Vejce na mnoho způsobu jsou odjakživa oblíbenou snídaní, obědem nebo rychlou večeří. Variabilita přípravy vajec je opravdu pestrá – vajíčka se běžně používají do receptů na koláče, buchty, palačinky, ale i do bramboráků a jiných slaných receptů. Znáte přípravu oblíbených vaječných pokrmů?
Kde seženete vejce v akci?
Nemáte-li možnost získat domácí vejce od babičky, nezbývá nic jiného, než nakupovat v obchodech. S tím může pomoci třeba Kaufino nebo jiné letákové weby. Nákup vajec i konkrétní recept, k jehož přípravě budete vejce potřebovat, si můžete naplánovat dopředu právě za pomoci online letáků. Například Kaufland leták od příštího týdne často nabízí nejen vejce v akci, ale i pečivo nebo zeleninu za výhodné ceny, s nimiž si připravíte chutný, vyvážený a cenově dostupný pokrm.
Kvalita vajec je velice důležitá, stejně jako jejich původ a místo, kde jsou slepice chovány. Na pultech obchodních řetězců se vedle různých velikostí vajec objevují i vejce z halového chovu, vejce z podestýlkového chovu, vejce z ekologického chovu a jiné druhy. Cena vajec se liší v závislosti na způsobu chovu slepic a na velikosti vajec. Vejce jsou obecně považována za základní surovinu, ale s navyšující se cenou si konzumenti rozmyslí jejich každodenní spotřebu. Abyste věděli, kde jsou zrovna vejce v akci, můžete sledovat třeba Kaufland leták od příštího týdne nebo jiné letáky obchodních řetězců (web Kaufino pravidelně zveřejňuje Lidl, Penny, Tesco a další akční letáky).
Sázená vejce
Vaječnou klasikou je sázené vejce neboli volské oko. V různých oblastech se používají různé názvy a liší se i samotná příprava. Sázená vejce si někteří lidé pletou se ztracenými vejci. Ta se však vaří ve vodě s octem. Příprava sázených vajec spočívá ve smažení na tuku na pánvi. Příprava je velice rychlá, jednoduchá a s doplněním dalších surovin (zeleniny, pečiva) si lehce připravíte plnohodnotný pokrm – snídani, oběd nebo večeři. Popularita vajec obecně je natolik velká, že si někteří lidé chovají slepice. Tím pádem nemusí hledat, kde jsou zrovna vejce v akci, aby si je mohli dopřát každý den.
Sázená vejce se odlišují i použitým kořením, bylinkami a stupněm propečení žloutku. Bílek by měl být sražený a propečený. Ohledně žloutku se názory konzumentů značně liší. Někdo má rád žloutek tekutý, někdo více propečený a někdo vejce na pánvi obrací žloutkem dolů, aby se zcela propekl. Syrová vejce mohou být zdraví nebezpečná. Pokud připravujeme sázená vejce s tekutým žloutkem, měli bychom znát kvalitu a původ vajec.
Vejce na hniličko
Zásadní otázka zní: Jak dlouho se vaří vejce na hniličko? Žloutek by měl být tuhý, ale v samém středu ještě stále tekutý. Vejce na hniličko se vaří 7 minut a vkládají se do vroucí vody. Abyste zabránili prasknutí vajec vložením do vroucí vody, vyndejte je z lednice o něco dříve, aby získala pokojovou teplotu. Neméně důležité, vedle doby varu, je šokové zchlazení vajec studenou vodou. Někdo používá i kostky ledu. Tento rozdíl teplot zapříčiní, že se vejce budou snadno loupat.
Skotské vejce (pštrosí vejce)
Pštrosí vejce, kterému se také říká skotské vejce, je složitější na přípravu (co se času týče) a hodí se spíše na brunch, oběd nebo večeři. Skotské vejce je vejce natvrdo vložené a zabalené do mletého masa. Směs se obalí ve strouhance a smaží se v oleji nebo peče v troubě. Tento vaječný pokrm se výborně hodí na cesty, protože se snadno přenáší, dá se jíst i rukou a doplněním zeleninového salátu získáte perfektní oběd nebo sytou svačinu.
Shrnutí na závěr
Nezáleží na tom, jestli zrovna řešíte, jak dlouho se vaří vejce na hniličko nebo na měkko. Zásadní je mít k dispozici kvalitní vejce, která jsou čerstvá a nejlépe pocházejí z vyhovujících podmínek. Sehnat vejce v akci není nic složitého. Stačí se podívat na nabídku aktuálních letáků. Vejce na mnoho způsobů mohou být perfektním rychlým a výživným pokrmem. Vejce na hniličko mohou být chutnou snídaní a jsou stravitelnější než například vejce na tvrdo. Stále nejoblíbenější jsou ale sázená vejce a míchaná vejce, které se liší nejen přípravou, ale i možností použití různé koření a bylinky.