Vědci na univerzitě v Chile objevili novou papričku, která nahradila svou předchůdkyni jménem Bhut Jolokia na pozici nejpálivější papričky světa. Seznamte se s Trinidad Moruga Scorpion.
Trinidad Moruga Scorpion je paprička velikosti zhruba golfového míčku. Její velikost ale může klamat, neboť na škále pálivosti (tzv. Scovilleho stupnice, na které běžná feferonka dosahuje hodnoty přibližně 2 500 SHU) mohou některé její plody mít až 2 000 000 SHU.
Pálivý rekordman
Zařadila se tak mezi nejpálivější papričky světa, které už mohou být zdraví nebezpečné. Feferonky prodejné v běžných obchodech mohou způsobit jen pálení a u citlivějších jedinců zrudnutí a pocení. Tyto papričky ale vyvolávají pláč, opuchnutí a bolest. Trinidad Moruga Scorpion pálí dokonce i přes čtyři vrsty latexových rukavic!
Scovilleova stupnice měří pálivost chilli papriček. Papriky obsahují látku kapsaicin, která stimuluje receptory nervových zakončení jazyka a způsobuje tak pocit pálení. Počet Scoville jednotek pálivosti (Scoville heat units, SHU) označuje přítomné množství kapsaicinu.
„Kousnete si a máte pocit, že to není tak hrozné. Jenže pak to začne být horší a horší. Pálení se postupně zvyšuje. Je to docela brutální,“ reagoval na pálivost expert na chilli papričky Paul Bosland.
Paprička si na hodnocení pálivosti bude muset ještě počkat, i tak má ale své místo v Guinessově knize rekordů jisté.