Od 4. do 11. listopadu ovládne horské údolí Léskové ve Velkých Karlovicích tradiční gastrofestival. A těšit se můžete na netradiční gurmánské zážitky.
Na Karlovském gastrofestu se předvedou přední čeští i zahraniční kuchaři, Zdroj: valachy.cz
Hlavní program akce je naplánován na víkend 5. a 6. listopadu. Letošní ročník festivalu obohatí hned několik novinek. Kromě tradiční soutěže o valašský frgál se můžete těšit na farmářské trhy i vystoupení držitele prestižního kuchařského ocenění Michelinské hvězdy.
Na cestě gurmánských požitků Gastro tour plaťte nově zavedenými Valašskými gastroši
Karlovský gastrofestival si klade za cíl popularizaci tradiční valašské gastronomie. Na letošním ročníku navíc přislíbili účast kuchaři a farmáři z Itálie, Francie i Slovenska.
Vítěz ocenění Michelinská hvězda Alessandro Gavagna
Největší novinkou je zařazení do programu festivalu trasu Gastro tour. Návštěvníci mají v rámci tohoto podniku možnost navštívit vybrané restaurace v údolí Léskové. V nabídce jídla nebude chybět kyselice, trnčená omáčka s krkovičkou nebo jehněčí, zvěřina a zabíjačkové pochoutky. Součástí vyznačené cesty je poprvé i mezinárodní farmářský trh a tematicky zaměřené zastávky na konkrétní produkty.
„Nově také zavádíme jednotnou měnu – Valašský gastroš, část podniků také nabídne speciální Valašské menu, které vzešlo z naší soutěže o nejlepší valašský recept,“ láká návštěvníky ředitel hotelů resortu Valachy Tomáš Blabla.
Své mistrovské umění předvedou na gastrofestivalu přední kuchaři z Česka, Slovenska a Itálie. Mezi nimi uvidíte i italského šéfkuchaře Alessandro Gavagna, který je držitelem Michelinské hvězdy, nejprestižnějšího ocenění kuchařského umění na světě. V neděli 6. listopadu Gavagna uvaří, ve dvou vystoupeních před diváky, vybrané pokrmy. Chybět nebudou kuchařské show ani galavečeře.
Na programu je i soutěž o nejlepší valašský frgál
Program Karlovského gastrofestivalu
- 4. listopadu – Galavečeře Gourmet klubu Slovakia
- 4. listopadu – Barmanský večer s Armagnacem
- 4. listopadu – zahájení výstavy tvorby italských řemeslníků
- 5. – 6. listopadu – Gastro tour s mezinárodním farmářským trhem (údolí Léskové)
- 5. listopadu – Barmanský večer s A. Mikšovicem a A. Půtou
- 5. listopadu – Michelinská galavečeře – Alessandro Gavagna
- 5. listopadu – Italská galavečeře – Loris Petris
- 5. listopadu – posezení u cimbálu
- 6. listopadu – Kuchařské show s Michelinskou hvězdou – Alessandro Gavagna
- 6. listopadu – 10. ročník soutěže o nejlepší valašský frgál
- 6. listopadu – Galavečeře „Best of Valachy“
- 10. listopadu – Menu z exotického hmyzu
- 11. listopadu – křest Svatomartinského vína