Zdeněk Pohleirch by se chytal za hlavu: „Mexická restaurace uprostřed Berouna, to přece nedává smysl.“ Mně osobně ale přišla restaurace La Paz jako příjemná změna po všech těch anonymních hospodách se zeleným neonem lákajícím návštěvníky na plzeňskou dvanáctku.
Mexická restaurace La Paz Foto: Ondřej Hartman, Topzine.cz
Nesmíte se leknout sousedící herny, ta k La Paz nepatří. Mexická restaurace se totiž nachází v prvním patře menšího domku. Přivítá vás nespočet sombrér, kaktusů (živých i umělých), hadů (umělých) a usměvavých servírek (živých).
Pokud se nebudete obtěžovat s rezervací, pravděpodobně na vás o pátečních a sobotních večerech nezbude místo. Máte-li však štěstí, posadíte se k zeleně namořenému stolku vedle kamenné zídky pod plyšovou slípku a již zmíněné sombréro. Reprodukovaná hudba nešetří španělskými rytmy a člověk si téměř dokáže představit snědé hudebníky s mohutnými kníry s kytarou v ruce, jak stojí v rohu místnosti.
Malebné kouty La Paz, Foto: Ondřej Hartman
Do ruky se vám dostane na první pohled barevný a nepřehledný lístek nabízející hlavně čtyři druhy masa (kuřecí, krůtí, vepřové, hovězí) na několik způsobů. Nemůžou chybět ani tortilly, burritos a tacosy. Samozřejmě musíte počítat s pikantností jídla. Ale pozor, nejedná se o českou pikantnost, což v překladu znamená ostrý kečup, ale opravdovou pikantní chuť chilli a feferonek.
Přede mě se dostala dvě jídla. Mexický guláš měl ke gulášové úpravě pravděpodobně daleko (možná proto je v jídelním lístku slovo guláš v uvozovkách), ale byl výborný. Měkké kousky masa, malé kostky brambor, výborná pikantní omáčka, cibulka a zelenina. Zbytečná mi přišla jen obloha v podobě dvou plátků papriky a rajčete. Doporučovaná příloha je česneková bageta, která byla měkká, lehce opečená a potřená bylinkovým máslem.
Mexický guláš a rozpečená česneková bageta, Foto: Ondřej Hartman
Druhé jídlo byly Mendezovy jazýčky. Opět vynikající omáčka (odlišná od předchozího jídla), ještě více pikantní, to vše podávané s nakrájeným zelím pro zchlazení jazyka. Jen doporučované brambory se nijak výrazně neliší od běžných amerických brambor.
Mendezovy jazýčky s opečenými bramborami, Foto: Ondřej Hartman
Obsluha po celý večer pracovala jak měla, jen jsme možná měli smůlu na upatlané skleničky a k míchanému koktejlu jsme nedostali talířek na odkládání párátek, deštníčků a jiných ozdob.
Ať už si libujete v mexické kuchyni či nikoli, rozhodně La Paz doporučuji. Snoubí se zde klidná atmosféra, příjemná obsluha a dobré jídlo.
lapaz.cz
Adresa:
Havlíčkova 20, Beroun
Otevírací doba:
Po – Čt: 11-23
Pá – So: 11-24
Ne – 11 – 22
Hodnocení:
Jídlo: 5***** Obsluha: 5***** Atmosféra: 5*****