Melouny jsou ideální osvěžující pochoutka pro letní dny. O melounech většinou mluvíme jako o ovoci, ale překvapivě se jedná o zeleninu patřící mezi tykvovité a nejbližšími příbuznými jsou okurka a dýně.
Meloun je osvěžující letní pochoutkou, Zdroj: sxc.hu
Meloun klame už svým názvem, který pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“. Rozdělujeme je na dva hlavní druhy: melouny vodní a cukrové.
Melounem ku zdraví
Melouny jsou díky svému vysokému obsahu vody (vodní meloun jí obsahuje i přes 90 %) vynikající například při problémech s ledvinami. Tato pochoutka obsahuje velmi málo cukrů. Podle druhů to je 3-15 %, proto jsou ideálním pomocníkem při různých dietách.
Plody mají vysoký obsah vitamínu A, B, C a minerálních látek. Jemná vláknina dužiny je pak výborná pro posílení stěn střev. Podporuje i vylučování, takže je vynikající na zácpu.
Jak na kvalitu?
Všichni z nás známe problém, jak v hromadě různých melounů poznáme ten skutečně zralý, avšak ne úplně přezrálý. Zde existuje jednoduchá rada. Určitě by neměl být jakkoliv poškozený či otlačený. U vodních melounů by se měl při poklepání ozvat dutý tón. Velikost by měla přibližně odpovídat jeho váze. Cukrové melouny vybíráme podle čichu. Měl by vonět sladce i přes slupku.
Který druh vybereme?
Vodní meloun – je to pro nás asi nejznámější druh. Dokonce až 100 kilogramů těžká koule má uvnitř červenou, nasládlou a lehce aromatizovanou dužinu, která je obalená tmavě zelenou nebo žíhanou kůrou. Některým z nás dělají problémy semínka, která se nacházejí rovnoměrně rozmístěna po celé dužině. Pro vás máme skvělý tip. Na pultech našich obchodů se objevila nová odrůda ze Španělska, která semínka neobsahuje.
Meloun vás osvěží v horkých letních dnech, Zdroj: sxc.hu
Cantaloup– – tento druh váží přibližně jeden kilogram. Má neodolatelnou sladce osvěžující chuť připomínající ananas (někdy se mu přezdívá ananasový meloun). Jeho kůra je světle zelená, na které nalezneme vystupující síťovou kresbu.
Galia– chuť připomínající nektarinky nám přinese světlezelená dužina. Tuhá slupka je zelenožluté barvy a je potažená síťkou. Tento druh se doporučuje jíst vychlazený a využít ho můžeme při přípravě různých polévek a salátů.
Žlutý meloun – chuť bychom mohli přirovnat melounu Cantaloup a velikostně k papáji. Uvnitř nalezneme nazelenalou dužinu a na povrchu tuhou žlutou slupku. Je to zásobárna vitamínu C. Používá se do salátů a svým nízkým obsahem cukru (6-8 %) je výborný pro dietáře.