Výstřední umělec Salvador Dalí, jehož obrazy zná snad každý z nás, se v roce 1973 podílel také na vydání knihy receptů. Ačkoliv tento jeho počin není až tak znám, rozhodně stojí za vidění. Kniha byla v původním vydání vytištěna pouze ve 400 kopiích. Víte však, že si lze dotisk Dalího kuchařky vypůjčit v některých lépe zásobených knihovnách po celém světě?
Salvador Dalí, Les Dîners de Gala
Jednou prý umělec pronesl: ,,Když mi bylo šest let, chtěl jsem být kuchařem.“ Ale teprve v pozdních šedesátých letech si usmyslel, že mezi svou širokou škálu děl zařadí i ilustrované vydání vlastní svérázné kuchařky Les Dîners de Gala. Kniha obsahuje 12 kapitol zabývajících se různými odvětvími gastronomie: zpracováním ryb a mořských plodů, úpravou vajec i exotickými nebo vegetariánskými pokrmy.
Salvador Dalí, Les Dîners de Gala
Recepty mají převážně charakter starých gastronomických trendů. Lze zde najít například recept na pečeného páva s křepelkou nebo avokádový toast s jehněčími mozečky. Neobvyklé chuťové kombinace jsou samozřejmě doplněny odpovídajícími obrázky.
Celá kniha je ilustrována surrealistickými tématy. Jak bývá u Dalího zvykem, často se jeho ilustrace dostávají až za hranice estetického a morálního rázu. To se týká zejména kapitoly věnované afrodiziakům, kde se autorova imaginace rozjela do nečekaných rozměrů, jak sami můžete posoudit z obrazových ukázek.
Salvador Dalí, Les Dîners de Gala
Kolem této kuchařky se ale také objevilo v posledních letech mnoho spekulací o míře Dalího autorství. Jisté je, že recepty Dalí nepsal sám a pomáhalo mu zřejmě i několik kuchařů. Co se týče ilustrací, jsou podle posledních zpráv přisuzovány z větší části bizarnímu umělci, pouze několik drobných kresbiček se zdá být z ruky jiného autora. Tak či onak, kuchařka se stejně stala senzací a určitě stojí za pozornost.
Salvador Dalí, Les Dîners de Gala